Premierul Nicolae Ciucă a spus la începutul şedinţei de la Palatul Victoria că va condiţiona această plafonare de elaborarea unor schimbări de lege „care să asigure evitarea unor astfel de derapaje”.

„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a afirmat şeful Executivului, potrivit news.ro.

„Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a adăugat el.

La rândul său, reprezentantul Autorității de Supraveghere Financiară, Cristian Roşu, a spus în şedinţa de la Palatul Victoria că elementele acestei HG se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar tarifele calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.

Ulterior, la briefingul de presă după ședința de Guvern, directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF, Valentin Ionescu, a menționat că ASF va veni cu o propunere de schimbare a legii RCA, cel mai probabil în luna mai, și a susținut că preţurile la poliţele RCA nu vor exploda sau dubla după plafonarea de 6 luni.

Proiectul privind plafonarea prețurilor la polițele RCA pe 6 luni, elaborat de ASF și conceput inițial la valoarea din martie 2022, trebuia să intre încă din 24 martie pe ordinea de zi a Guvernului, însă ASF l-a retras, după mai multe critici din piață. Pe 29 martie, proiectul a fost amânat a doua oară, „pentru a fi analizate cele mai bune opţiuni”, după cum au anunțat reprezentanții Guvernului.

Autorizație de funcționare retrasă pentru Euroins România după o investigație Libertatea

ASF a anunțat pe 17 martie că a decis să retragă autorizația de funcționare pentru societatea Euroins România, după ce a constatat un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro. Gaura descoperită reprezintă un record pentru piața de asigurări. Totodată, Consiliul Autorității a stabilit promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților ca administrator al societății.

Decizia ASF a venit după ce Libertatea a arătat, în zeci de articole, cu documente obținute de redacție de la organizațiile financiare internaționale și cu mărturii ale oamenilor din interiorul ASF, dar și din interiorul companiilor de asigurări, situația din interiorul companiei Euroins. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins, „care are 400 de milioane de euro lipsă față de SCR, cerința de capital de solvabilitate”, potrivit unor surse consultate de Libertatea.

Ziarul a prezentat pe 20 martie o investigație care arată modul în care Euroins a mutat zeci și zeci de milioane de euro în Bulgaria „prin circuite financiare”, în timp ce șefii ASF spuneau „să mai facem o analiză”.

Euroins este a patra societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor după Astra în 2015, Carpatica în 2016 și City Insurance în 2021.

Fondul de Garantare a Asiguraților a transmis la solicitarea Libertatea că, în martie 2023, Euroins avea 3,66 milioane de polițe, dintre care 2,76 milioane asigurați RCA. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News