„Mergem în Parlament care este forul legislativ în România și acolo sunt sigur că proiectul de lege va putea fi îmbunătățit, dar cred că aceasta este forma corectă pentru România”, a declarat premierul într-un briefing de presă la finalul ședinței de guvern.

După adoptarea proiectului de lege, pensionarii care lucrează la stat vor fi puși să aleagă cu ce rămân: pensia sau banii de salariu. Legea nu se aplică pensionarii care se angajează în mediul privat.

În aprilie, ministrul muncii, Raluca Turcan, afirma că din 4 milioane de pensionari din sistemul public, 200.000 au ales să lucreze în continuare.

„Cifrele arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate sau de urmaș. Dintre toți aceștia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au și nu ca la un moment în care viața activă se încheie și după aceea beneficiezi de drepturi în urma unei vieți de muncă. Provocarea noastră este să creștem și să impulsionăm viața activă”, declara ministrul pentru Digi24.

Legea mai spune că, de acum încolo, în sistemul public, inclusiv în cel de Educație și cel de Cercetare, persoanele care desfășoară activități profesionale pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcție și care își continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani să poată opta în scris între pensie și veniturile astfel realizate.

Urmărește-ne pe Google News