„A fost aprobat un proiect de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Este clar aici, este o promisiune a coaliției de guvernare, dar este și o recomandare pentru respectarea MCV-ului, sunt mai multe pe care le-am luat în calcul. Trebuie să ne aducem aminte că CSM a dat aviz negativ când SIIJ a fost înființată.”, a anunțat Florin Cîțu, joi, în conferința de presă de la Palatul Victoria.
Stelian Ion, ministrul Justiției, a anunțat că dosarele aflate în lucru vor fi trimise la unităţile specializate – DIICOT, DNA, Parchetul General sau alte parchete şi se va face o verificare a actelor întocmite de către procurorii SIIJ.
„Desființarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câțiva corifei ai justiției, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înființarea acestei Secții. (…)Justiția nu începe și nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, au spus la unison ca înființarea acestei Secții speciale reprezintă un regres.”, a precizat ministrul Justiției.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat, miercuri, că partidul pe care îl conduce va ataca la Curtea Constituțională legea de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților dacă actul normativ va fi adoptat de Parlament.
„CSM a dat un aviz negativ și a spus că e o greșeală fundamentală desființarea acestei Secții. O să votăm împotrivă. În cazul în care desființarea acestei Secții va trece de Parlament, vom ataca la CCR”, a declarat Ciolacu la România TV.
Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a fost înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și a devenit operațională în 23 octombrie 2017, potrivit Hotnews.
La finalul lui 2019, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a început o consultare în rândul judecătorilor și procurorilor privind oportunitatea desființării SIIJ. Din 3.095 de judecători și procurori care și-au exprimat opinia, 83,20% s-au pronunțat pentru desființarea secției, 8,79% pentru menținere și 8,01% pentru amendarea legislației în baza căreia funcționează SIIJ.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro