”Acum că ne apropiem de sfârşitul anului iar acest lucru nu mai poate fi ascuns. Ce se va întâmpla mai departe cu procedura de infringement nu este de interes imediat pentru că ştim bine că ea însăşi este îndelungată şi primul lucru care este cerut este ca România să facă un plan pentru a reîncadra în ţinta de 3%. Fără îndoială acest plan va fi făcut şi prezentat Comisiei Europene”, a declarat economistul Aurelian Dochia, citat de Mediafax.
Profesorul de economie Mircea Coșea a spus, la rândul său, că ANAF ar trebui să controleze și marile firme, însă reformarea ANAF cere timp.
”Ce se va întâmpla în continuare dacă depăşim sau nu ţinta de 3% este o problemă care trebuie negociată cu Uniunea Europeană. Nu mă tem de un infringement pentru că şi alte ţări au trecut prin aşa ceva (…) Un infringement nu ar însemna mare lucru, s-ar îngheţa nişte relaţii, ar începe să circule o serie de documente foarte critice şi Guvernul va fi obligat să ia măsuri şi să le comunice în sensul remedierii situaţiei. Efectele a ceea ce se întâmplă acum în România le vom vedea în preţul banilor pe care îi împrumutăm”
Mircea Coșea:
Unde e nevoie rapidă de bani
Premierul Ludovic Orban a declarat recent că a descoperit mai multe ”găuri” șa buget: 5 miliarde de lei reprezintă contravaloarea TVA nerambursat, alte 5 miliarde de lei le reprezintă sumele neplătite pentru investițiile prin PNDL, 2 miliarde de lei îl reprezintă deficitul de la fondul de pensii, iar 3 miliarde de lei la cel de sănătate.