Decizia privind modul în care se împart banii pentru minorități, peste 48 de milioane de euro, a fost luată în ședința de guvern de miercuri. Banii alocați minorităților naționale se acordă prin Legea bugetului, votată în Parlament, dar repartizarea pe fiecare minoritate se realizează prin Hotărâre de Guvern. Aceasta a fost aprobată, în primă fază, și de Consiliul Minorităților Naționale.
Creșteri substanțiale
Din analiza sumelor încasate de minoritățile naționale se observă că ele au crescut substanțial în ultimii ani și se apropie de subvenția încasată de partide. Formațiunile politice primesc anual peste 250 milioane de lei. Bugetul României alocă astfel aproape 500 de milioane de lei anual (100 milioane de euro) pentru partide și minoritățile naționale.
Dacă în 2018, fondurile pentru minorități erau în jurul a 130 de milioane de lei, ele s-au majorat până la 236 milioane de lei în 2023, o diferență de aproape 100 de milioane de lei în doar cinci ani. Față de anul trecut, se remarcă o creștere de 13%.
Guvernul precizează în nota de fundamentare a repartizării banilor că minoritățile naționale „beneficiază anual de fonduri alocate prin legile bugetului de stat pentru a putea funcționa și a desfășura activități de păstrare a tradițiilor, limbii și culturii proprii”.
Expert: „Nimeni nu explică de ce cresc aceste sume”
Ovidiu Voicu, director executiv la Centrul pentru Inovare Publică, a monitorizat în ultimii ani cum s-au cheltuit banii primiți de la buget, dar și sumele alocate.
„Niciodată nu a existat o explicație de ce este nevoie să crească aceste sume, în condițiile în care, așa cum ne arată recensământul, numărul etnicilor din comunitățile respective, nu crește, dimpotrivă, scade. Cel mai probabil, justificarea e pur politică, e rezultatul negocierii între grupul minorităților naționale, UDMR și puterea politică. Acești bani reprezintă plata pentru voturile organizațiilor respective”, explică Voicu pentru Libertatea.
În Parlament, sunt 18 deputați din partea minorităților naționale. Grupurile UDMR din Senat și Cameră numără 30 de membri.
Partidele care încasează subvenție sunt PSD, PNL, USR, AUR, PMP și Pro România. Ultimele două partide nu se află în forul legislativ, dar au aleși locali.
Centura de siguranță pentru PNL sau PSD
Grupul minorităților naționale s-a remarcat de-a lungul anilor ca un susținător al Guvernului și politicilor sale, indiferent de culoarea politică.
Mai mult, majoritatea parlamentară s-a folosit când a avut nevoie de deputații din grupul minorităților naționale pentru a depune amendamente controversate, au remarcat analiștii.
„UDMR și minoritățile naționale reprezintă centura de siguranță pentru marile partide, pentru PSD și PNL. Întotdeauna cele două partide iau în calcul și ruperea Coaliției, și atunci iau în calcul cine ar putea susține guvernul”, subliniază Ovidiu Voicu.
UDMR, ca partid, ar încasa în jur de 15 milioane de lei anual
Datele ultimului recensământ din 2022, chiar dacă nu sunt finale, arată că populația care s-a declarat de etnie maghiară este de aproape un milion de persoane. Numărul celor care s-au declarat romi este de 569 mii de persoane.
Germani sunt aproape 30.000, ucraineni, peste 45.000 și aproape 21.000 de turci.
UDMR poate opta anual dacă încasează banii ca partid politic sau ca minoritate națională. Este aleasă mereu varianta a doua, deoarece sunt mai mulți bani. Cu un procent în alegeri de sub 6%, UDMR ar primi ca partid o subvenție de aproape 15 milioane de lei.
Ca minoritate națională, suma alocată de la bugetul de stat depășește 50 de milioane de lei și este mai mare decât subvenția încasată de USR, un partid care a luat 15% în alegeri. Partidul condus de Cătălin Drulă primește anual 45 de milioane de lei.
Bani pentru o televiziune în limba maghiară
„UDMR sprijină un post de radio și un post de televiziune cu bani din subvenție. Partidele politice nu au voie să dea bani televiziunilor, dar organizațiile minorităților naționale au. Anul trecut, au dat 5 milioane de euro pentru televiziunea respectivă, o televiziune de limbă maghiară, regională. Televiziunea aparține unei fundații, dar e finanțată de UDMR”, dezvăluie Ovidiu Voicu, după ce a consultat datele privind finanțarea Uniunii.
El susține că televiziunea respectivă, prin intermediul fundației, a primit bani și de la Budapesta: „Sunt articole în presă că au primit bani și de la guvernul din Ungaria”.
Mai multă transparență în sumele cheltuite de minorități
Raportul din 2022, publicat de Direcția pentru Relații Interetnice, arată că suma rămasă neutilizată la sfârșitului anului este, în dreptul UDMR, de 37.7 milioane de lei.
Directorul executiv al Centrului Pentru Inovare Publică susține că există mai multă transparență în sumele cheltuite de minorități, dacă s-ar face o comparație cu partidele politice.
„Mi s-a părut interesant că la cheltuilelile pentru organizarea evenimentele culturale nu costă organizarea în sine, ci onorarii către diverși membri ai comunității. Sunt sute, dacă nu mii de oameni din comunitățile respective, cel puțin în cazul UDMR, care primesc onorarii pentru participarea la diverse activități. Că scriu într-o revistă, că participă la un eveniment, că țin un discurs”, a arătat directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică.
În opinia acestuia, „este rău” că primesc bani de la bugetul de stat doar organizațiile minorităților naționale care au și activitate politică.
Sumele pentru minoritățile naționale în 2023
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 51.394.000 de lei
- Asociația Partida Romilor „Pro-Europa“ – 33.482.000 de lei
- Forumul Democrat al Germanilor din România – 18.760.000 de lei
- Uniunea Ucrainenilor din România – 16.775.000 de lei
- Comunitatea Rușilor Lipoveni din România – 13.133.000 de lei
- Uniunea Armenilor din România – 10.239.000 de lei
- Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România – 9.482.000 de lei
- Uniunea Sârbilor din România – 9.372.000 de lei
- Uniunea Democrată Turcă din România – 9.246.000 de lei
- Uniunea Elenă din România – 9.155.000 de lei
- Uniunea Bulgară din Banat – România – 8.469.000 de lei
- Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România – 8.357.000 de lei
- Federația Comunităților Evreiești din România – 7.862.000 de lei
- Uniunea Polonezilor din România – 6.196.000 de lei
- Uniunea Croaților din România – 6.028.000 de lei
- Asociația Macedonenilor din România – 5.761.000 de lei
- Asociația Liga Albanezilor din România – 5.063.000 de lei
- Asociația Italienilor din România RO.AS.IT. – 4.323.000 de lei
- Uniunea Culturală a Rutenilor din România – 3.647.000 de lei
parpalache • 17.03.2023, 10:40
UDMR-prefera sa susțina ca este doar...organizația „culturala”a minoritații magyare!!!Dar de ce participa la alegeri-daca nu e partid politic așa cum susține- și de ce nici un guvern din România nu are „credibilitate”in Occident(eufemism pentru„obligat”),daca nu-i coopteaza la guvernare?!