Astfel, conform legii 55/2020 privind instituirea stării de alertă în timpul pandemiei COVID-19, Parlamentul este chemat să încuviințeze în termen de 5 zile hotărârea guvernului de instituire a stării de alertă. Legea nu precizează că Guvernul este obligat să ceară aprobarea Parlamentului în cazul în care este prelungită starea de alertă.
De aceea, guvernul a trimis marţi, la Parlament, hotărârea cu privire la prelungirea stării de alertă. În adresă, Guvernul scrie că aceasta a fost transmisă pentru ”informare”.
”Guvernul a trimis Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă spre informare – nu spre aprobare! Deci nu putem nici măcar să votăm!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
Reunite miercuri, birourile permanente ale Parlamentului au decis că nu va fi dat, deocamdată, un vot pe hotărârea Guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.
Conducerea Legislativului a decis, în schimb, să trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.
Parlamentarii îi cer, de asemenea, premierului „să mai citească o dată legea”.
”Ne-am dori o stare intermediară și, împreună cu colegii, am decis: nu va fi prelungită starea de alertă cu mai mult de 15 zile”, anunța Marcel Ciolacu, după ședința de luni a Comitetului Executiv al PSD.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!