UPDATE ora 17.25: Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor a explicat la ce se referă majorările salariale de 45% pe care le-a promis guvernul în urma celor mai noi negocieri, purtate astăzi.
„În urma discuţiilor purtate, Guvernul a avansat o nouă variantă, în sensul în care creşterea de la 1 ianuarie 2024 ar trebui să fie de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare şi 1.500 de lei acordaţi în 5 octombrie, bani din fonduri europene, bani care vor fi acordaţi anual până în 2027”, a declarat liderul sindical, pentru news.ro.
Întrebat dacă de aceste majorări salariale şi de suma acordată în luna octombrie ar urma să beneficieze toate categoriile de personal din sistemul de educaţie, nu doar personalul didactic, Marius Nistor a răspuns că „nu s-a intrat în amănunte” pe acest aspect în cadru discuţiilor care au avut loc la Palatul Victoria.
De asemenea, întrebat dacă consideră drept mulţumitoare propunerile venite din partea Executivului, liderul sindical a precizat că cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt colegii săi.
UPDATE, ora 14.51: „Guvernul României a spus clar că nu poate oferi această creștere. Singurul lucru pe care poate să-l facă este acela de a acorda, în loc de 40% cât a promis inițial, 45% și, suplimentar, să se acorde, până în 2027 în fiecare an, de 5 octombrie (Ziua mondială a Educației – n.r.) suma de 1.500 de lei. (…) 45%, de la 1 ianuarie, din diferența din maximul din grilă minus salariile de la 1 iunie care sunt acum prin ordonanță”, a anunțat liderul sindical.
Decizia dacă oferta Guvernului este acceptată va fi luată de cadrele didactice care vor fi informate de liderii sindicali.
„Noi vom consulta oamenii pentru că, așa cum am spus mereu, oamenii au declanșat greva. Oamenii sunt cei care hotărăsc dacă încetează sau nu”, a mai spus Hăncescu.
La rândul său, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat că salariații din Educație sunt foarte nemulțumiți și ei vor hotărî dacă propunerea Executivului corespunde cu solicitările lor.
„Ei sunt foarte nemulțumiti, le vom transmite aceste informații. Este o premieră în România, când salariații din mediul preuniversiatar au un cuvânt greu de spus în negocierile care se poartă cu Executivul. Rolul lor va fi decisiv. Noi le vom transmite tot ceea ce s-a discutat astăzi la Guvern și, categoric, ei vor lua o decizie corespunzătoare. (…) Colegii vor stabili foarte clar dacă ce a rezultat în urma discuțiilor de la Guvern se ridică la înălțimea așteptărilor”, a spus Nistor.
Referindu-se la voucherele promise de Guvern, sindicaliștii au explicat că este vorba despre suma de 1.500 de lei net, acordată o dată pe an, pe 5 octombrie, de Ziua mondială a Educației, începând din 2023 și până în 2027. Detaliile pivind acordarea acestor plăți vor fi stabilite cu ministrul Fondurilor Europene, a mai precizat Marius Nistor.
La remarca unei jurnaliste, potrivit căreia este vorba despre acele vouchere care au fost deja refuzate de sindicate, liderul Federației „Spiru Haret” a răspuns: „În primă fază (le-am refuzat – n.r.). Acum colegii au solicitat dacă se pot acorda și voucherele”.
***
Știre inițială: Reprezentanții sindicatelor din învățământ au fost chemați la noi discuții la Guvern, astăzi, a anunțat liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, Marius Nistor, într-o declarație la Digi 24. Consultările cu sindicaliștii din Educație apar și în agenda Guvernului, fiind programate la ora 12.00.
„Avem o invitație de la Palatul Victoria la ora 12.00”, a declarat Marius Nistor, precizând că nu știe care va fi subiectul discuțiilor, „dar noi cunoaștem foarte clar ce anume le vom transmite: aplicarea în integralitate a grilei și o finanțare corespunzătoare a sistemului de învățământ”.
Întâlnirea de la Guvern vine la o zi după ce Executivul a adoptat o declarație care are ca anexă un memorandum privind creșterile salariale din sistemul de învățământ.
Liderul sindical spune însă că profesorii nu au încredere în promisiunile Guvernului.
„Nu cred în promisiuni, în acorduri, în memorandumuri. De fapt, în România nu mai poți crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. Își doresc ca toate revendicările salariale să fie puse în aplicare rapid, printr-un act normativ. Nu la timpul viitor, ci acum”, a mai spus Nistor, adăugând că în prezent „peste 70% din corpul profesoral participă la grevă”.
Întrebat dacă există șanse va greva să fie încheiată astăzi, liderul de sindicat a răspuns: „Nu”.
„Totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul și de ceea ce hotărăsc colegii noștri”, a adăugat Marius Nistor.
Azi, de la ora 11.00, în Piața Victoriei din Capitală, are loc un protest al cadrelor didactice din toată țara. Aproximativ 20.000 de persoane sunt așteptate să participe la acțiune. Din fața Guvernului, manifestanții vor pleca în marș către Palatul Cotroceni.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
andrei.v.c • 09.06.2023, 17:50
suspect cum nu se gaseau bani deloc, dar dintr-o data au gasit. daca s-ar mai chinui putin si ar mai taia din alte parti cred ca ar gasi cat e necesar pentru multe investitii
Mariann122 • 09.06.2023, 15:15
Guvernul ar trebui să se caute de bani pentru toți,nu numai pentru profesori.