„Suma pe care astăzi am acordat-o prin hotărârea de guvern nu acoperă integral solicitările şi facturile pe care le avem în casă. În schimb, trebuie să o spun, nu neapărat cu regret, dar cu responsabilitate, Guvernul pe care-l reprezint, cu limitările impuse de actualul statut de guvern interimar, nu poate să facă rectificare de buget şi, împreună cu colegii mei de la Ministerul Finanţelor – şi ştiu ce înseamnă să nu plătim facturi în curs pentru care firmele de construcţii deja au plătit TVA – ne-am asumat să găsim toate soluţiile astfel încât măcar parte din facturile pe care le avem în casă să le plătim. (…) Noi, Guvernul PSD, am spus foarte clar că toate facturile care intră până în 30 noiembrie anul curent vor fi plătite până la finalul anului bugetar în curs. De atunci, realităţile politice s-au schimbat şi întrucât nu mai putem face rectificarea de buget avem doar nişte instrumente limitate la dispoziţie. Şi o să susţin în continuare ca până la instalarea unui nou Guvern să mai avem încă o HG de alocare a unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru plata şi a diferenţei rămase (…) şi vom face acest lucru până în ultima zi de mandat”, a declarat Daniel Suciu, la Palatul Victoria.

Suciu a precizat că prin alocarea de luni s-a reuşit acoperirea a „40% din necesar”.

Întrebat dacă următoarea alocare avută în vedere de Cabinetul Dăncilă va fi tot din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, Suciu a spus: „Singura posibilitate pe care o avem la îndemână, întrucât v-am spus nu putem să facem rectificare bugetară, singura modalitate de a plăti sau de a primi ministerul pe care-l conduc fonduri este din Fondul de rezervă bugetară”.

Referindus-se la PNDL – etapa 2, Suciu a precizat că alocarea a fost de „30 de miliarde de lei”, bani cu care au fost finanţate „7.261 de investiţii, de obiective, şi 2.945 de unităţi administrativ-teritoriale”.

„Finanţăm următoarele categorii: 2.135 de drumuri judeţene şi comunale, 1.320 de reţele de alimentare cu apă şi canalizare, 2.259 de unităţi şcolare, 9 şcoli, grădiniţe şi creşe, 458 de poduri şi podeţe, 596 de unităţi sanitare, 493 de alte obiective”, a mai spus Suciu.

Este a doua oară când guvernul Dăncilă plătește facturile primăriilor din PNDL, după succesul moțiunii de cenzură. Executivul a adoptat, 14 octombrie, o hotărâre prin care suma de 1,4 miliarde de lei a fost alocată pentru plata unor cheltuieli făcute de 1.600 de primării.

Banii au fost alocați tot din Fondul de rezervă.

Urmărește-ne pe Google News