În vara anului trecut, guvernul a înființat AMEPIP, iar organigrama și salariile conducerii au fost modificate în decembrie 2023. Noua agenție urma să aibă 88 de angajați, excluzând conducerea asigurată de un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general, plus personalul cabinetelor lor. Adică 95 de oameni în total.

Salarizarea urma să fie „la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%”. Salariul maxim brut al unui secretar de stat era de 26.400, iar al unui subsecretar este 23.100 de lei.

Acest lucru s-a schimbat însă la sfârșitul anului trecut, potrivit sursei citate. Hotărârea de Guvern nr. 117/2023, aprobată pe 15 decembrie, a adus primele modificări ale legii de înființare și organizare a „superagenției”.

Cea mai importantă este modificarea statutului conducerii. Mai exact, funcțiile de președinte și vicepreședinte nu mai sunt asimilate celei de secretar, respectiv subsecretar de stat.

Modificarea legislativă le ia statutul de demnitari celor din conducerea agenției, dar le dă dreptul de a fi salarizați cu 50% în plus față de grila de salarizare a bugetarilor.

Cu alte cuvinte, președintele AMEPIP va avea un salariu brut lunar de 38.115 lei, iar vicepreședintele, de 34.650 de lei.

Pentru calculul salariilor bugetarilor se folosește o grilă de coeficienți, stabiliți prin lege, care se aplică salariului minim brut pe economie.

Salariul minim pe economie, în ianuarie 2024, este de 3.300 de lei, iar coeficientul pentru un secretar de stat este opt. Asta înseamnă că salariul brut al președintelui agenției era de 26.400 lei.

Folosind același algoritm, salariul brut lunar al unui vicepreședinte era de 23.100 lei.

Ce spune conducerea AMEPIP despre majorarea salariilor

Conducerea Agenției susține că modificarea de statut a fost, de fapt, o clarificare adusă legii inițiale.

Președintele și vicepreședintele aveau funcțiile asimilate celor de demnitar doar din punct de vedere al salarizării. Și ar fi fost nevoie de o clarificare a situației cerută de Comisia Europeană.

„În urma modificărilor legislative […] nu a avut loc o schimbare a statutului conducerii AMEPIP, ci o clarificare a acestuia, prin eliminarea oricărei asimilări a funcțiilor de președinte și vicepreședinte al AMEPIP, cu funcțiile de demnitate publică”, a transmis agenția, într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Cine sunt oamenii aflați la conducerea agenției

De la stânga: Victor Moraru, Mihai Precup și Ciprian Cătălin Hojda

Președintele pentru o perioadă de patru ani al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice va fi Mihai Precup.

Mihai-Călin Precup, în vârstă de 37 de ani, a intrat în administrația publică în martie 2022, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor. În 2023 a fost numit în funcţia de secretar de stat la Cancelaria prim-ministrului. În 2020, a candidat pentru funcția de senator din partea partidului Pro România, condus de Victor Ponta. În iunie a acestui an a fost numit membru în Consiliul de Administrație (CA) al Poștei Române și al Băncii Europene de Investiții.

Vicepreședinte este Victor Moraru, fost primar al orașului Amara din județul Ialomița, între anii 2000-2016, după care a ocupat un mandat de președinte al Consiliului Județean Ialomița. A absolvit facultatea la 35 de ani.

Conform publicației citate, Victor Moraru este prieten cu Marian Neacșu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Cel de-al doilea vicepreședinte este Ciprian Hodja. El a fost consilier de stat în Cancelaria prim-ministrului din mai 2021 – în timpul guvernării lui Florin Cîțu – până în iunie 2023, când Marcel Ciolacu (PSD) a preluat funcția de premier de la Nicolae Ciucă (PNL).

Rolul AMEPIP

Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP) are rolul de a elabora politica de proprietate a statului, care se aprobă prin lege, la propunerea Guvernului, de a coordona şi monitoriza implementarea acţiunilor şi politicilor de guvernanţă corporativă la nivelul autorităţilor publice tutelare, respectiv de a aplica sancţiuni pentru abaterile identificate.

Preşedintele şi vicepreşedinţii AMEPIP sunt numiţi prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, în urma derulării unui „proces de selecţie competitiv şi deschis”. Mandatul preşedintelui, respectiv al vicepreşedinţilor AMEPIP, este de patru ani şi poate fi reînnoit o singură dată.

Citiți integral articolul pe Europa Liberă România.

Foto: Mihai-Călin Precup / Sursa: Hepta.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News