UPDATE ora 16.50 Anunțul privind aprobarea Ordonanței de Urgență a fost făcut de Ministrul Energiei, Virgil Popescu.
”Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!
Alături de prim – ministrul Nicolae Ciucă și colegii din Guvern am aprobat Ordonanța de urgență privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.
Cuprins:
Ordonanța prevede plafonarea prețurilor la energie electrică pentru mai multe categorii de consumatori, în funcție de cantitatea consumată:
- maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici care au avut în 2021 un consum sub 100 KWh
- maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru clienții cu un consum între 100 kWh și 300 KWh inclusiv
- maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclu,s pentru clieții non-casnici.
Gaze naturale
La gaze nu mai există plafon în funcție de consum, iar prețurile sunt următoarele:
- maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus pentru populație
- maximum 0,37 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.
Măsuri suplimentare
Proiectul prevede și alte măsuri, care au impact în special asupra companiilor din domeniul energetic:
- furnizorii de gaze au obligația de a face stocuri pentru cel puțin 30% din cantitatea necesară clienților finali
- producătorii de gaze naturale au obligația să vândă cu 150 de lei/MWh gazele din producția internă către furnizorii clienților casnici
- aceiași producători de gaze au obligația să vândă gaze cu 250 lei/MWh către producătorii de energie termică din țară
- în perioada de aplicare a ordonanței, veniturile suplimentare ale producătorilor de energie electrică se impozitează cu 80%.
Scandal în coaliție
Proiectul trebuia să fie adoptat zilele trecute, dar Guvernul nu a mai făcut asta deoarece PSD s-a opus unora dintre prevederi, potrivit Hotnews.ro.
Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar de anul viitor ar trebui să-şi reducă facturile prin măsuri de eficienţă energetică, a declarat joi Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Acesta a făcut o metaforă: „Este aceeaşi poveste cu «dăm peşte maselor sau îi învăţăm să pescuiască». Pe termen scurt trebuie să le dăm peşte, de la 1 aprilie, ca să aibă ce să mănânce, dar poate deja pentru 2023 ar fi cazul să înveţe să pescuiască”.