UPDATE ora 19.00 Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă din rezerva de stat, în limita sumei de 638.200 de lei, constând în carburanţi şi materiale de construcţie, pentru persoanele afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din judeţele Teleorman şi Vrancea, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

”Este vorba despre scoaterea din rezerva de stat a unor produse în limita sumei de 638.200 de lei şi acordarea acestor ajutoare umanitare de urgenţă pentru populaţia afectată de fenomenele hidrometeorologice din Teleorman şi Vrancea. Concret, este vorba, pe de o parte, despre carburanţi, 57.900 de litri de motorină şi 3.540 de litri de benzină, pentru desfăşurarea unor măsuri de intervenţie operativă pentru protecţia populaţiei de pe raza judeţului Teleorman, respectiv pentru stabilizarea digurilor şi limitarea urmărilor unor surpări de diguri. În ceea ce priveşte judeţul Vrancea pentru reconstrucţia locuinţelor distruse de fenomenele hidrometeorologice din acest judeţ vor fi scoase din rezerva de stat construcţii uşoare, elemente modulate, bunuri şi materiale de construcţii şi reparat case, adică ciment, var, BCA, cărămizi, oţel, tablă zincată, cherestea şi tâmplărie”, a declarat Barbu, la Palatul Victoria.

Pe ordinea de zi a Executivului se află și semnarea protocolului între MAI român şi MAI din Bulgaria, semnat la 3 octombrie 2017, la Varna, pentru implementarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind readmisia cetăţenilor proprii şi a străinilor, semnat la Bucureşti, la 23 iunie 2000.

Executivul va adopta şi un memorandum având ca temă aprobarea negocierii şi a semnării Acordului între Guvernul României şi Sfântul Scaun privind colaborarea şi recunoaşterea reciprocă în domeniul învăţământului universitar.

Un alt memorandum aflat pe agenda Executivului vizează aprobarea unui acord de principiu privind contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui împrumut pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii (CAT-DDO), în valoare de circa 400 milioane de euro şi aprobarea notei mandat de negociere a acestui împrumut.

Printr-un alt memorandum se va decide organizarea concursurilor pentru ocuparea unor posturi vacante din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi din cadrul unor instituţii publice subordonate.

De asemenea, tot prin memorandum, se va aproba deblocarea unor posturi vacante în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză – Direcţia Generală de Programare Economică.

În luna martie, un bărbat a murit din cauza inundațiilor din Teleorman. Omul a căzut în apele pârâului Burdea, care s-a umflat ca urmare a precipitațiilor și a topirii rapide a zăpezii în localitatea Balaci. Zeci de gospodării din 15 localități sunt afectate de inundații iar pompierii au intervenit pentru a scoate apa din curți.

15 localități din Teleorman au fost afectate de inundații.

”Totalul localităţilor afectate de inundaţii este de 15, cu un număr de 87 curţi/gospodării inundate, şi anume: Mârzăneşti, Coşoteni, Nanov, Ţigăneşti, Tătărăştii de Jos, Peretu, Turnu Măgurele, Calmăţuiu de Jos, Videle, Mavrodin, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Târnava (com. Botoroaga) şi Suhaia”, se se arată într-un comunicat al ISU Teleorman.

Citește și: VIDEO / România, prin ecranul televiziunilor ruseşti controlate de Putin: 93% din informaţii sunt negative

 
 

Urmărește-ne pe Google News