UPDATE. Decizia de a nu mai pune în aplicare majorarea salariului minim la 2.350 lei pentru cei cu peste 15 ani vechime a fost agreată inclusiv cu sindicatele în cadrul Consiliului Economic şi Social, a spus ministrul Muncii, la finalul şedinţei de Guvern.
El a precizat că o astfel de măsură ar fi afectat foarte mult mediul de afaceri.
„Aceste măsuri se iau în discuţie cu patronatele, şi cu sindicatele. În şedinţa de ieri (a Consiliului Economic şi Social – n.r.), patronatele şi sindicatele au căzut de acord asupra acestor măsuri, iar de la 1 ianuarie vor beneficia de o creştere la 2.080 de lei cei cu studii medii, iar cei cu studii superioare, doar cei cu un an vechime… (salariul minim în cazul lor va creşte la 2.350 lei – n.r.)”, a spus Budăi.
Ministrul a subliniat că ideea de a majora salariul minim şi pentru cei cu 15 ani la 2.350 de lei fost pusă în discuţie la propunerea sindicatelor, însă, în final, nici sindicatele nu au mai votat-o.
Întrebat câţi angajaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim şi câţi dintre ei au studii superioare, ministrul Muncii a răspuns că nu ştie, întrucât nu are cifrele în faţă, dar, dacă există anumite cifre în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, înseamnă că acele cifre sunt corecte.
„Discutăm în şedinţa de astăzi Hotărârea de Guvern prin care majorăm salariul minim brut la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare şi cu un an vechime în domeniul acestor studii. Această decizie va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019”, a anunţat Dăncilă, la Palatul Victoria.
Primul-ministru a precizat că Guvernul adoptă acest act normativ având în vedere ordonanţa de urgență prin care a fost completat Codul muncii şi s-a introdus noţiunea de salariu minim diferenţiat.
„Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 de lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 de lei aplicat pentru personalul cu studii superioare şi cu o vechime în muncă de cel puţin un an reprezintă o creştere de 23,68%”, a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Ea a spus că se îndeplinesc angajamentele de majorare a veniturilor populaţiei.
„Vreau să subliniez, cu această ocazie, că salariile din sistemul bugetar vor continua să crească, potrivit Legii salarizării unitare, adoptată de Parlament”, a adăugat Dăncilă.
Premierul a respins informaţiile apărute în spaţiul public privind îngheţarea salariilor şi pensiilor, în 2019.
„Construcţia bugetului pe anul viitor are în vedere creşterea salariilor în sistemul public şi veniturile pensionarilor aşa cum este stabilit în Legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile şi pensiile nu vor fi îngheţate, ci vor creşte. Aceasta pentru că au apărut în spaţiul public anumite informaţii care pot crea incertitudine şi cred că nu este corect, nu este drept să creăm îngrijorări, să ne jucăm cu sentimentele pensionarilor, ale salariaţilor şi să ducem în spaţiul public informaţii eronate. Am vrut să pun capăt acestor speculaţii nefondate apărute în spaţiul public”, a explicat Dăncilă.
Joi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că, în cazul salariului minim diferenţiat, Guvernul va lua în calcul doar studiile şi nu se va raporta la vechimea în muncă. „Pe salariul minim diferenţiat, singurul lucru pe care-l luăm în calcul sunt studiile, nu ne vom referi la vechime”, spunea Viorica Dăncilă.
Salariul minim creşte, de la 1 ianuarie 2019, la 2.350 lei pentru personalul încadrat pe funcţii care necesită studii superioare şi care are cel puţin un an vechime în domeniul acestor studii.