Premierul a anunțat că se va înființa Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, prin care se vor derula toate achizițiile centralizate.
„Continuăm şi astăzi să ne ocupăm de pachetul privind achiziţiile publice, astfel încât ele să fie simple şi transparente. Înfiinţăm Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, prin care se vor derula toate achiziţiile făcute de autorităţile publice”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
”Vrem să evităm situațiile în care un produs este luat odată la un preț, altă dată la alt preț”, a mai spus Dăncilă.
Ministrul Finanțelor Publice afirma, în urmă cu o zi, că prin Ordonanță se impune un drept al autorităţii contractante de a semna contractul de achiziţie publică în momentul în care Consiliul de Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va decide într-un fel sau altul, într-un fel în care autoritatea contractantă a finalizat raportul de atribuire.
El a explicat că practica curentă a arătat că această structură centrală pe contestaţii are peste 95% procent de câştig sau de păstrare a ceea ce a spus ca decizie la nivelul Înaltei Curţi.
Ordonanţa de Urgenţă referitoare la achiziţii publice prevede și creşterea limitei datoriei operatorilor economici sub care este permisă participarea la licitaţie de la 4.000 lei la 10.000 lei.
Premierul a anunțat că se va aproba în ședința de Guvern și Codul economic al României, care reprezintă un pachet care include toate legile din domeniu.
”Vrem să eliminăm prevederile care se bat cap în cap și care se suprapun”, a spus Dăncilă, precizând că în acest Cod Economic vor fi incluse Codul Fiscal, Codul de procedură Fiscală, legea înființării societăților comerciale și legea combaterii evaziunii fiscale.
Codul Economic va fi trimis în Parlament, după discuții cu patronatele, sindicatele și ong-urile.
Citește și: România, condamnată la CEDO pentru găzduirea de închisori secrete ale CIA. ”România cunoștea scopul activităților CIA pe teritoriul său și a cooperat”