UPDATE ora 15.10 Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, după şedinţă, că Ordonanţa de Urgenţă cuprinde mai multe măsuri care a ufost luate pe perioada stării de urgenţă şi care se prelungesc şi pe perioada stării de alertă.

Astfel, şomajul tehnic, pentru domeniile afectate de epidemia de coronavirus, se va plăti, de către Guvernul, până pe 1 iunie. După data de 1 iunie, Guvernul vrea să asigure plata unei părţi din salariu, pentru persoanele care revin la serviciu sau din şomaj.

Este vorba despre angajații cu contracte individuale, profesii liberale, PFA și alte categorii.

O altă măsură se referă la prelungirea perioadei în care un părinte poate sta acasă cu copiii, pe perioada în care şcolile sunt închise, cu plata a 75% din salariu, şi după starea de urgenţă, până în 12 iunie, când se intră în vacanţa de vară.

Toți acești elevi nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze un bilet sau un abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi.

„Astfel, am prelungit licențele transportatorilor și am introdus o nouă obligație pentru operatorii rutieri de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau suspendării licențelor, a spus Raluca Turcan.

Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie
Recomandări
Nepotism electoral în POT, partidul care-l susține pe Călin Georgescu. Oameni noi, metehne vechi: politica văzută ca afacere de familie

O altă măsură din Ordonanţa de urgenţă se referă la faptul că firmele și instituțiile cu mai mult de 50 de angajați vor fi obligate să instituie programe individualizate pentru angajați pentru a evita aglomerările.

”Am instituit posibilitatea refolosirii biletelor achiziționate și transformarea lor pentru un spectacol pentru o altă dată sau pentru alte evenimente culturale organizate de cei care le-au vândut. Dacă nu vor fi folosite timp de un an de zile, vor fi returnați banii”, a spus Turcan.

Care sunt măsurile luate de Guvernul Orban

Protecţie socială:

  • Prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menținerii după această dată doar în domeniile în care se vor păstra restricții, atât pentru angajații cu contracte individuale de muncă, dar și profesii liberale, PFA și alte categorii de profesioniști.
  • Intenţia este de a completa ulterior acest mecanism cu o măsură activă de sprijin pentru reluarea activității companiilor, prin suportarea de către stat a unei părți din salariile angajaților care se întorc la muncă din șomaj tehnic sau care intră în câmpul muncii.
  • Va fi prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar, adică până la 12 iunie 2020.
  • Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați au obligația de a stabili programe individualizate de muncă, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră de la începerea și până la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore.
  • Am prelungit până la 31 mai 2020 acordarea unor drepturi de asistență socială (concediile și indemnizațiile pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap, pentru acomodare în cazul încredințării copilului spre adopție).
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO
Recomandări
Proteste de amploare împotriva lui Călin Georgescu în București, Cluj și Timișoara | VIDEO

Sănătate:

  • Se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID19.
  • Consultaţiile medicale acordate de medicii de familie şi în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate şi la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare.
  • Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat.
  • Serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic și la domiciliu se decontează la nivelul activității efectiv realizate.

Educație:

  • Se reglementează transportul gratuit pentru elevi. Procedura va fi simplă: elevul va merge cu carnetul de elev la transportator – i se va elibera un document de călătorie și transportatorul va păstra cotorul. Elevul va preda cealaltă jumătate a documentului la școală. Școala va da lista cu aceste documente autorităților publice locale, care vor vira banii direct transportatorilor. Elevii nu vor plăti nimic. Vor circula doar pe bază de carnet.
  • Operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.
  • Alte prevederi privesc probele orale de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, asigurarea finanțării de bază (per elev) pentru copiii din învățământul privat autorizat și confesional, organizarea examenului de definitivat și pentru gradul didactic II, organizarea concursurilor pentru ocuparea catedrelor din învățământul preuniversitar.
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile
Recomandări
Vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu cere suspendarea TikTok în România. Rețeaua socială ar putea fi interzisă până la terminarea anchetelor privind alegerile

Domeniul fiscal:

  • Asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare sunt scutite de TVA.
  • Condiția pentru aplicarea scutirii este ca bunurile achiziționate să fie utilizate de acestea pentru combaterea COVID-19 sau să fie donate altor entități care le folosesc în acest scop.
  • Măsura este limitată în timp – până la 1 septembrie 2020, şi nu necesită aprobări suplimentare din partea C.E.

Domeniul cultural – organizare de evenimente, spectacole, festivaluri:

  • Industria evenimentelor culturale a fost profund afectată de restricțiile din perioada de urgență și am introdus astăzi o serie de reglementări menită să o susțină.
  • Posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate sau transformarea acestora în vouchere ce se pot folosi apoi pentru evenimente culturale ulterioare.
  • Pentru veniturile impozabile obținute de nerezidenți din România din domeniul organizării de evenimente impozitul se calculează, respectiv se reține în momentul plății venitului și se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc evenimentul.
  • În formularea acestor măsuri, am fost luate în vedere și demersurile similare adoptate de alte state pentru susținerea sectorului cultural (Australia, Canada, Danemarca, Germania, Olanda, Italia, Letonia).

Domeniul economic:

  • Se prelungește până la data de 15 iunie 2020 termenul de eliberare a certificatelor de situații de urgență pentru operatorii economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei.
  • Pe perioada stării de alertă, se interzic deconectările consumatorilor de la rețeaua de gaz, electricitate, apă canal și salubritate.
  • Se prelungește până la data de 15 iunie 2020 termenul până la care se pot înainta către instituțiile de credit cererile de suspendare a plății ratelor

Ştire iniţială

Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei Executivului.

Astăzi se va declara, prin decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, starea de alertă în România, a mai spus premierul.

“Astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, ordonanţa de urgenţă, prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetăţenilor, facilităţi pe care le-am acordat în perioada stării de urgenţă şi pe care le vom prelungi şi dincolo de starea de urgenţă. Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei, astfel încât să putem face faţă provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce priveşte organizarea examenelor şi a activităţii pe toată perioada stării de alertă”, a declarat premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, la rândul ei, introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei a unei ordonanţe privind prelungirea până la începutul lunii iunie a unor măsuri de sprijin pentru persoane şi companii luate în perioada stării de urgenţă pe unele domenii restricţionate, în paralel cu măsurile de relansare economică.

“Trebuie să ţinem cont de decizia CCR, modificarea nu trebuie să afecteze drepturi şi libertăţi, pentru că drepturile şi libertăţile pot fi afectate temporar doar prin lege şi Parlamentul a adoptat legea care va intra în vigoare luni”, a adăugat Orban.

Orban: “Trebuie să punem în mişcare cât mai rapid procedura de achiziţionare şi de distribuire a măştilor către persoanele vulnerabile”

Premierul Ludovic Orban a spus că trebuie demarată cât mai rapid procedura de achiziţionare şi distribuire a măştilor pentru persoanele vulnerabile.

“Trebuie să punem în mişcare cât mai rapid procedura de achiziţionare şi de distribuire a măştilor către persoanele vulnerabile şi din acest motiv cred că este necesară adoptarea cât mai rapidă a actului normativ”, a afirmat Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a precizat că hotărârea privind achiziţia de măşti pentru grupurile beneficiare de venit minim garantat este gata şi urmează să fie adusă în şedinţa de Guvern.

“Ne trebuie mai întâi actul normativ care să asigure obligativitatea purtării măştilor şi ca urmare, în secvenţa următoare, la şedinţa următoare. (…) Documentul este pregătit, (…) îl voi prezenta colegilor. De altminteri, este pe circuitul de avizare şi în consultare publică, într-o primă lectură, desigur, o voi prezenta”, a adăugat Alexandru.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi după divorț. Ce spune fata lor despre faptul că tati are o iubită: ”Alessia pare ok, dar nu este...."
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
FANATIK.RO
Patru nativi care intră sub protecția astrelor. Luna decembrie le va aduce bani cu nemiluita și deplasări în străinătate
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2024. Scorpionii vor avea ocazia de a construi ceva în relațiile cu cei dragi, în funcție de dispoziția în care vor fi astăzi

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI