UPDATE ora 21.00 Guvernul a adoptat Ordonanţa prin care o serie de măsuri blocate la CCR au fost incluse într-o Ordonanţă de Urgenţă, pentru a intra în vigoare imediat.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă a precizat, după şedinţă, că nu s-a putut include şi interdicţia pensie-salariu, pentru că tocmai această prevedere este atacată la CCR, iar judecătorii trebuie să se pronunţe în acest sens.
UPDATE ora 17.00 În proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, sunt incluse măsurile care nu vor mai intra în vigoare de la începutul lui 2020.
- indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2019.”
- Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe detașările care nu întrunesc condițiile prevăzute la alin. (1) încetează de drept- Prin excepţie de la alin. (2), în cazul Ministerului Afacerilor Externe, detaşările în curs care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) încetează până la data de 31 august 2020, termen până la care Ministerul Afacerilor Externe iniţiază concursuri pentru ocuparea posturilor astfel vacantate, în condiţiile legii.
- Prin derogare de la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020, valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2019
- Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizației de merit, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2020, cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei.
- Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice
- În anul 2020 indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută la art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare, nu se acordă.
- Până la intrarea în vigoare a art. VI, în anul 2020 taxa pe active nu se calculează și nu se datorează.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, după şedinţa conducerii PNL, că în şedinţa de Guvern se va adopta o Ordonanţă simplă sau de Urgenţă pentru intrarea în vigoare a prevederilor din proiectul de angajare a răspunderii.
Printre aceste măsuri se află interzicerea cumulului pensie-salariu, la stat, îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor şi incetarea contractelor de detasare din mediul privat in mediul public, cu excepţia personalului misiunilor diplomatice din MAE.
„Mi-am informat colegii şi am cerut susţinere, o situaţie creată de colegii de la PSD. Din cauza modului în care a fost construită OUG 114 a trebuit să includem în legea de corectare a OUG 114 o serie de măsuri pe care le-am considerat necesare pentru construcţia legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor de stat. E vorba de îngheţarea indemnizaţiei demnitarilor, încetarea detaşărilor din mediul privat în zona publică, interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sectorul public, plafonarea punctului de amendă – practic, toate aceste măsuri, prorogarea termenului de intrare în vigoare a articolului 200 din Codul administrativ privitor la pensiile speciale pentru primari, viceprimari, vicepreşedinţi de consilii judeţene”, a precizat Orban, după şedinţa conducerii PNL.
Pe 23 decembrie, Guvernul condus de Ludovic Orban și-a asumat răspunderea în Parlament pe modificarea prevederilor din OUG 114.
Pentru că PSD a atacat la Curtea Constituţională această angajare a răspunderii, prevederile ei au fost suspendate.
Judecătorii Curții au stabilit termen pentru transmiterea punctelor de vedere până în 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc şedinţa în care se decide dacă angajarea răspunderii Guvernului a fost constituţională.