Executivul a aprobat în şedinţa de, miercuri, proiectele de lege ale Justiţiei, respectiv proiectul de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectul de lege privind organizarea judiciară şi proiectul de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii.
”Aceste proiecte de lege reprezintă numai unul dintre obiectivele ministerului, nu este un obiectiv izolat. Reamintesc faptul că deja anul acesta, Ministerul Justiţiei şi-a atins unele obiective, promovând şi ulterior Guvernul aprobând Strategia Naţională Anticorupţie, apoi proiectul de lege, devenit ulterior lege după aprobarea în Parlament, privind desfiinţarea SIIJ, aşa-zisa secţie specială, aş menţiona, de asemenea, proiectul de lege privind avertizorii de integritate, trecut prin Parlament şi aflat în procedură în urma retrimiterii în Parlament de către preşedintele României”, a spus ministrul.
Despre criticile aduse acestor proiecte, ministrul a spus: ”Resping categoric abordarea conform căreia în spatele unor soluţii s-ar afla intenţii malefice, sau de subminare a puterii parchetelor”.
Înainte de ședința de guvern ministrul justiţiei a afirmat că legile justiţiei „sunt fundamentale pentru cariera judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor şi a parchetelor noastre, dar şi a CSM, garantul independenţei justiţiei, potrivit Constituţiei”.
„Într-un cuvânt, aceste trei legi sunt fundamentale pentru justiţie şi asta explică, probabil, şi dificultăţile din ultimii ani cu privire la cristalizarea unor proiecte care să le îmbunătăţească şi dezbaterile aprinse care au însoţit întotdeauna discutarea proiectelor de modificare a legilor justiţiei”, a spus Cătălin Predoiu.
El a dat câteva exemple de prevederi care tind să responsabilizeze acest sistem, afirmând că o prevedere este cea care anticipează transferul gestiunii şi responsabilităţii bugetelor justiţiei de către ÎCCJ, un obiectiv cerut constant de către judecători şi procurori, ca un element de întărire a independenţei acestora şi un element de responsabilitate privind cheltuirea fondurilor publice alocate justiţiei.
„Dacă aceste proiecte vor vedea lumina tiparului Monitorului Oficial, în magistratură se va intra, ca regulă, doar prin examen. Există o singură excepţie, cu privire la magistraţii pensionaţi care ar putea fi reîncadraţi, acolo unde instanţele şi parchetele suferă de deficit de personal, o excepţie foarte limitată”, a explicat Predoiu.
Și premierul Nicolae Ciucă a spus, în deschiderea şedinţei, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestui pachet de legi reprezintă un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro