Astfel, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, începând cu 2019, pentru suma minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau în cazul copiilor din sistemul de protecţie socială de stat în contul special de economisire statul contribuie cu o primă de 600 de lei, anual.
ATENŢIE: Banii economisiţi prin acest instrument pot fi retraşi după împlinirea vârstei de 18 ani pentru finanţarea studiilor universitare sau pentru a acoperi la momentul respectiv lipsa de venituri. Sumele pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazul unor situaţii descrise expres în actul normativ, cum ar fi cazurile unor boli grave.
Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei solemne a Executivului care are loc la Alba Iulia.
„Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii, contul de economii Junior Centenar, care să faciliteze accesul la educaţie şi să acopere lipsa de venituri. Toţi copiii din România vor fi incluşi până la vârsta de 18 ani într-un mecanism activ de economisire. Concret, statul va deschide la Trezorerie pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani un cont special de economisire. În acest cont, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru suma minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau în cazul copiilor din sistemul de protecţie socială de stat în contul special de economisire statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual”, a declarat Viorica Dăncilă.
„Banii astfel economisiţi nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă şi constantă”, a mai declarat Dăncilă.
Proiectul a fost inclus într-o Ordonanţă de urgenţă privind implementarea programului guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.
Prin ordonanţă s-a instituit un mecanism simplu de deschidere a conturilor pentru fiecare copil din România, respectiv deschiderea automată la unităţile Trezoreriei Statului.
Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior” are ca obiect înfiinţarea unui cont special de economisire sub forma de depozit şi se adresează oricărui copil, cetăţean român care nu a împlinit vârsta de 18 ani.
Începând cu anul 2019, titularii de cont vor beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la vârsta de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minim 1.200 lei.
Sumele depuse în contul individual de economii Junior, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă.
Prin ordonanţă se prevede că statul va depune în contul fiecărui copil o primă de stat de 600 lei, dacă părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora depun o sumă minimă de 1200 lei.
O a doua modalitate de sprijin constă în acordarea de la buget a unei dobânzi de 3% pe an, dobândă stimulativă şi constantă până la vârsta de 18 ani.
De acest program vor beneficia şi copii ocrotiţi prin serviciile publice specializate, caz în care şi depunerea minimă de 1200 lei va fi de la buget. Practic, pentru copiii din sistemul de protecție socială, statul va depune în contul deschis pe numele lor 1800 lei anual, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
La împlinirea vârstei de 18 ani titularul contului, reprezentantul legal al acestuia sau succesorul legal al minorului, în anumite condiţii, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont. Sumele existente în contul individual de economii Junior pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, în cazul unor situaţii descrise expres în actul normativ (cazurile unor boli grave).
Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări și contribuie la crearea unor condiții de dezvoltare și formare pentru toți copiii, de la naștere până la majorat, astfel încât să le fie garantată egalitatea de șanse.
Avocat: Ca să devină operaţionale, acele conturi ar trebui ca măcar să fie activate de părinți
”Copilul nu are capacitatea de a folosi acel cont. Ca să fie operaționale ar trebui ca măcar să fie activate de părinți. Nu este ilegal din prisma GDPR pentru că este un interes legitim. Adică statul ar putea argumenta că în acel cont o să fie depuși banii din alocații sau alte prestații sociale. Dacă vă aduceți aminte, statul deschisese conturi la Trezorerie pentru toate firmele din România când cu split TVA”, a declarat pentru LIBERTATEA avocatul Gabriel Biriș.