Scad comisioanele la Pilonul II și apar noi taxe
În privința Pilonului II, premierul Viorica Dăncilă a anunțat doar scăderea comisioanelor practicate de fondurile respective de la 2,5% la 1%. La Pilonul II s-au strâns până acum 46 de miliarde de lei.
De asemenea, Dăncilă nu a spus nimic nici despre taxele de 3% pe cifra de afaceri a companiilor din energie și telecomunicații. Acestea fuseseră menționate în proiectul anterior al Ministerului de Finanțe.
Consilierul Darius Vâlcov a explicat, ulterior, că va fi impusă o taxă în valoare de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie, precum și de 3% pentru cele din telecomunicații.
Taxa pe jocurile de noroc se mărește, la rândul său, cu 2% din cifra de afaceri, după ce anterior propunerile erau de 3% și 5%.
Se plafonează prețul gazelor și al energiei
De asemenea, Executivul a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru trei ani, după cum a mai declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.
Șefa Guvernului a mai anunțat creșterea punctului de pensie de la 1.100 la 1.265 de lei începând cu luna septembrie 2019, în vreme ce pensia minimă crește de la 640 la 704 lei.
Salarii și ajutoare
Guvernul a mai adoptat creșterea salariului minim în construcții la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019. Concomitent, au fost scăzute la jumătate contribuțiile, astfel încât salariul net în domeniu să ajungă la 500 de euro, echivalentul a 2.300 de lei.
Tot în domeniul salarial, Executivul a anunțat devansarea creșterilor salariale pentru profesori din 2022 în 2020.
Bugetarii vor primi, la rândul lor, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 de lei și în 2019.
În domeniul social, autoritățile au decis creșterea plafonului pentru acordarea de ajutoare de încălzire de la 614 la 750 de lei.
Fonduri peste fonduri
Ordonanța mai prevede demararea unui program privind construcția a o mie de grădinițe și înființarea unui fond de dezvoltare a 31 de stațiuni balneare, în valoare de 310 milioane de lei.
Dăncilă a mai anunțat și înființarea unui fond de dezvoltare și investiții pentru susținerea de proiecte în domeniile local și universitar. Din acesta se vor realiza proiecte în sănătate, educație, dezvoltare locală și infrastructură.
Premierul a mai spus însă că toate autoritățile locale vor fi obligate să raporteze online execuția bugetară începând cu 2019. Mai exact, primăriile și consiliile județene vor fi forțate să arate cum și-au cheltuit banii.
Trei miliarde de euro din licențe telecom
În fine, statul pariază masiv pe strângerea de bani din domeniul telecomunicațiilor.
Mai exact, autoritățile speră să strângă minimum un miliard de euro din vânzarea de licențe 5G și încă două miliarde de euro din prelungirea licențelor 3G.
Citește și: