„Discutăm în şedinţa de astăzi şi despre programul de investiţii în domeniul culturii. Este un domeniu care are nevoie urgentă de finanţare multianuală pentru achiziţia de imobile monumente istorice şi bunuri culturale, construirea de bunuri culturale sau realizarea de lucrări de intervenţie, reabilitare sau modernizare a celor existente. Prin aprobarea unui program clar de investiţii, putem pune în valoare monumente istorice, biblioteci, muzee, centre culturale, instituţii de spectacole sau concerte. Pentru implementarea acestui amplu program de investiţii vom pune la dispoziţie suma de un miliard de euro, în baza căreia se pot încheia contracte de finanţare multianuale”, a anunțat premierul.

Dăncilă a precizat că acest obiectiv a fost prins în programul de guvernare şi este în acord cu obiectivele majore strategice cuprinse în Convenţia naţională pentru cultură, votată la Congresul PSD din luna martie.

Viorica Dăncilă a menţionat că au fost semnate contractele de finanţare pentru demararea a două proiecte culturale, în valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro: Programul E-cultura: Biblioteca digitală a României şi Programul monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate.

„În anul Centenarului ne preocupă atât evenimente dedicate celebrării Marii Uniri, cât şi proiectele importante pentru generaţiile următoare. Mă bucur să anunţ semnarea contractelor de finanţare pentru demararea a două mari proiecte culturale, în valoare totală de aproximativ 12 milioane de euro. Este vorba de Programul E-cultura: Biblioteca digitală a României şi Programul monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate. Prin E-cultura vor fi expuse în biblioteca digitală a României un număr de 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică de tip bibliotecă digitală şi catalog partajat culturalia.ro şi nu în ultimul rând vor fi digitalizate şi furnizate pe portalul europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale”, a mai precizat ea.

Dăncilă a anunţat că Programul monumente istorice – planificare strategică şi politici publice optimizate vizează elaborarea Codului Patrimoniului Cultural, respectiv a strategiei naţionale privind protejarea monumentelor istorice.

 
 

Urmărește-ne pe Google News