Eșalonarea se acordă de la sume care pornesc de la 500 de lei pentru persoanele fizice și 5.000 de lei pentru persoanele juridice.
Anterior, Guvernul a permis companiilor afectate de pandemie să își amâne plata taxelor până la 25 octombrie. În total, sumele acumulate se ridică la 16 miliarde de lei.
Guvernul a aprobat, joi, aplicarea procedurii alternative simplificate de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanşată starea de urgenţă şi până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Ministerul Finanțelor:
Până la 25 decembrie 2020, Fiscul nu va începe executarea silită, dând posibilitatea debitorilor de a se decide cu privire la accesarea facilităţilor fiscale oferite corespunzător situaţiei lor, precizează Ministerul de Finanţe.
În ce condiții se acordă eșalonarea
Pentru acordarea eşalonării, contribuabilul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii:
- cererea trebuie depusă până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv.
- la cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor
- trebuie să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă şi neachitate ulterior
- să nu se afle în insolvenţă sau dizolvare
- pot beneficia de eșalonare simplificată și debitorii aflați în insolvență, dar pentru datoriile de după declararea stării de urgență. Aceștia vor trebui să plătească însă dobândă