”Că nu va fi cu 1 iulie, că va fi cu 15, că va fi cu 1 august, dar va trebui să fie (ieftinirea – n.r.), pentru că nu putem să rămânem așa”, a spus Virgil Popescu, potrivit Profit.ro.
Furnizorii n-au redus prețul
Principalii furnizori de gaze din România sunt E.ON (Germania) și Engie (Franța), însă aceștia au trimis consumatorilor oferte cu prețuri similare cu cele de până acum, deși ar fi trebuit să vină cu oferte mai mici cu 10-15%, potrivit lui Virgil Popescu.
Ministrul a spus că ministerul este pregătit să intervină, iar același lucru este valabil și pentru Consiliul Concurenței, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Iulian Iancu, președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, a precizat la rândul său că furnizorii de gaze naturale vor plăti o taxă pe veniturile suplimentare obținute din liberalizare.
”Liberalizarea este un proces ireversibil. Dar trebuie să fim conştienţi că o piaţă liberă nu este liberă de reguli, o piaţă liberă fără reguli este un dezastru pentru consumatori. Iată că preţul gazelor naturale s-a prăbuşit la cotaţii pe care nu le-a bănuit nimeni, iar dacă de la 68 de lei la Viena la ei s-a dus la 20 de lei şi la noi la 30 de lei, de la 30 la 68 sunt 38 de lei, ceea ce ar trebui să se resimtă în preţul consumatorului”, a spus Iancu, citat de Agerpres.
Iancu a spus că în comisia sa a fost introdusă o taxă suplimentară, astfel încât furnizorii să verse la buget veniturile suplimentare.
Furnizorii iau acum diferența
”Acum această diferenţă este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând «vă păstrăm preţul». Nu este o atitudine responsabilă, dar poţi să te aştepţi într-o piaţă fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte windfall tax, adică o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege şi spune că la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil”
Iulian Iancu:
E.ON România susține că nu există cantități suficiente disponibile pe piață pentru a garanta ieftinirea prețurilor.