Noua lege a pensiilor nu mai permite reducerea vârstei de pensionare pentru cei ce au locuit în zone poluate. Totuși, Senatul a adoptat tacit un proiect care reintroduce această măsură.

Legea nr. 263/2010 prevede că persoanele care au locuit 30 de ani în zone poluate pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizări, informează avocatnet.ro.

Un proiect legislativ propune exceptarea unor prevederi de la abrogarea legii vechi a pensiilor, înlocuită la 1 septembrie 2024.

Zonele incluse în vechea lege sunt Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș și Turnu Măgurele. În iunie 2023, lista a fost extinsă cu 31 de localități, printre care Pitești și Giurgiu.

Proiectul legislativ va afecta numeroase localități din România, având un impact semnificativ asupra locuitorilor acestora.

„Mulţi dintre locuitorii acestor zone (cele poluate – n. red.) suferă de probleme grave de sănătate, mai ales din pricina faptului că au trăit și au lucrat într-un mediu foarte toxic. Poluarea aerului are o multitudine de efecte negative asupra sănătății, multe dintre acestea fiind manifestări grave, care apar după expunerea mai îndelungată la un aer poluat. Printre acestea putem număra: boli respiratorii și pulmonare, crize de astm, emfizem pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică, cancerul pulmonar, diferite forme de pneumonie, leucemie, etc”, relatează avocat.net.

Proiectul de lege privind pensionarea anticipată în zonele poluate este în dezbatere la Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News