Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care prevede majorări ale veniturilor personalului din Educație. Este vorba despre sumele fixe, sub formă de carduri valorice, pe care angajații din învățământ să le primească în două tranșe, în iulie și în octombrie.

„Guvernul a pregătit o OUG care va asigura majorări ale venituri pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în contextul discuțiilor din aceste zile cu liderii sindicatelor din Educație. Este un efort bugetar de peste 700 de milioane de lei, 410 milioane de lei – bani europeni, 313 milioane de lei din bugetul național”, a anunțat Cărbunaru.

Concret, potrivit declarațiilor reprezentantului Guvernului, angajații din sistemul de învățământ vor primi în mod diferențiat următoarele sume:

  • 2.500 de lei, care reprezintă măsuri de susținere ce vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare pentru personalul didactic și didactic auxiliar. Vor primi 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în luna octombrie.
  • 1.000 de lei pentru personalul nedidactic – 500 de lei în iunie și 500 de lei în septembrie.

„Este dovada că Guvernul tratează cu mare seriozitate nevoile reale, așteptările oamenilor are lucrează în sistemul educațional”, a spus Cărbunaru.

Discuții ale ministrului muncii cu sindicatele

Totodată, el a precizat că ministrul muncii, Marius Budăi, va începe luni dialogul cu reprezentanții sindicatelor, primii fiind cei din Educație, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării.

De asemenea, purtătorul de cuvânt a făcut apel la oprirea grevei din Educație, precizând că elevii „au nevoie ca profesorii lor să fie în clase pentru a încheia cu bine acest an școlar”.

Sindicalist: „Domnii de la Guvern nu înțeleg despre ce este vorba”

Imediat după declarațiile reprezentantului Guvernului, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a intrat în direct la Antena 3 și a spus că Guvernul a prezentat aceeași ofertă pe care profesorii au refuzat-o deja.

„Nu înseamnă decât ultima ofertă lansată de Guvern, o ofertă care a avut un răspuns categoric din partea colegilor noștri – nu. Cred că domnii de la Guvern nu înțeleg despre ce este vorba. Le scapă în totalitate care e situația în sistemul de învățământ. Le vom da un răspuns marți, zecile de mii de colegi care vor veni din țară și din București. Va fi un răspuns categoric”, a spus liderul federației sindicale, referindu-se la protestul anunțat pentru data de 30 mai.

Întrebat dacă continuă greva, Nistor a răspuns: „Nu ne-am dorit acest lucru. Dar dacă unii își imaginează că venind cu astfel de declarații duminică, luni va înceta greva, se înșală amarnic”.

Mariu Nistor a mai precizat în intervenția sa că sindicaliștii nu au mai primit nici o propunere de negocieri pentru weekendul acesta.

„I-a oprit cineva sâmbătă și duminică să negocieze? Nu i-a oprit absolut nimeni. Disponibilitate din partea noastră a existat și va exista. Când vezi situația din învățământul preuniversitar îți faci timpul necesar să discuți, iar dacă ei au o problemă de percepție, ar fi bine să se coboare acolo, în școli, să facă o vizită”, a declarat Nistor.

Întrebat ce urmează, acesta a spus că sunt deschiși pentru negocieri, dar că, „din păcate, soluțiile Guvernului nici nu pot fi luate în considerare”.

Ce spune reprezentantul părinților

O reacție a venit și din partea președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache.

Acesta a spus, la Digi 24, că „declarația Guvernului vine fix ca nuca în perete”.

„Nu eu sunt în măsură să spun cât trebuie să dea Guvernul, dar nu se poate nici nimic. Dacă mă uit la ce au cerut, practic, se apropie de inflație. Dacă nici asta nu le dăm, înseamnă că este rea-voință din partea Guvernului”, a mai precizat Cristache.

Precizările Guvernului au loc cu o zi înainte de începerea înscrierilor la examenul de Bacalaureat.

O săptămână de grevă în Educație

Începând de luni, 22 mai, peste 150.000 de cadre didactice și zeci de mii de membri ai personalului auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală. Negocierile care au avut loc până acum între sindicate și Guvern au eșuat.

Cea mai recentă rundă de discuții a avut loc joi, 25 mai, când sindicaliștii au cerut creșteri salariale de 25%, pe care Guvernul le-a respins.

Tot joi a avut loc un protest de amploare în Capitală, unde mii de cadre didactice au participat la un marș, pornit din Piața Victoriei și încheiat în fața Parlamentului. Proteste au avut loc și vineri în mai multe orașe ale țării.

Greva din Educație a amânat rotativa guvernamentală. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că nu va demisiona până când nu va fi găsită o soluție pentru situația din Educație. Ciucă a spus din nou atunci că salariile din învățământ nu pot fi majorate acum.

„În acest moment, făcând apel la rațiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să destabilizăm tot bugetul de stat”, a declarat Nicolae Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News