”Au început nuanțările în urma discuțiilor cu patronatele, unele observații ale patronatelor sunt corecte și pentru a scurta cumva din procedura legislativă vom pune amendamente la Senat și apoi la Camera Deputaților. Cred că ar fi bine ca luni să vi le prezinte ministrul de finanțe de la cap la coadă, eu vă dau câteva elemente. Nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea (split TVA – n. red.), ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvență, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA. De asemenea, va fi și un sistem de premiere, încercăm să-l fixăm și va fi anunțat în momentul depunerii amendamentelor”, a spus premierul Tudose, după ședința CExN.
Proiectul privind plata defalcată a TVA a fost retrimisă la comisii, de plenul Senatului. Senatorii din Comisia de Buget-Finanțe a Senatului au schimbat din nou legea privind plata defalcată a TVA: aceasta va fi obligatorie din 2018 doar pentru companiile de stat și pentru cele care au contracte cu autoritățile publice, pentru restul urmând să fie obligatorie doar din 2019 și numai dacă se va dovedi utilă.
Premierul Mihai Tudose a declarat zilele trecute, întrebat fiind dacă va renunța la măsură, că aceasta va fi introdusă de la 1 ianuarie 2018 doar pentru companiile de stat și firmele aflate în insolvență sau faliment.
Plata defalcată a TVA a fost aspru criticată de către mediul de afaceri deoarece companiile nu pot avea acces la banii din conturi. Practic, statul își face un buffer financiar blocând 19% din banii firmelor.
Potrivit unui proiect de ordin, ANAF vrea să execute din conturile de TVA și alte datorii ale firmelor.
Citește și: Un sucevean oferă o recompensă uriașă pentru cei patru berbeci furați. Despre sumă e vorba