Programul Investește în Tine se adresează tinerilor cu vârsta între 16 și 26 de ani, care sunt cuprinși în sistemul de învățământ, sau care efectuează cursuri de specializare ale Ministerului Educației.
Aceștia pot lua credite de 40.000 de lei, cu dobândă zero, garantată de stat în procent de 80%.
Programul îi cuprinde printre beneficiari și pe cei cu vârste între 26 și 55 de ani, din sistemul de învățământ sau care urmează cursuri de reconversie profesională, care vor putea accesa credite de 35.000 de lei.
Programul de creditare intitulat ”Investește în tine” se va adresa tinerilor cu vârsta între 16 şi 26 de ani, dar şi persoanelor cu vârsta între 26 şi 55 de ani, având ca obiectiv principal investiţia în educaţie, cultură, sănătate, sport, locuinţe, a anunţat săptămâna trecută vicepremierul Viorel Ştefan.
Ce înseamnă Programul Investește în Tine
În cazul tinerilor între 16 şi 26 de ani creditul poate avea o valoare iniţială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului.
În cazul persoanelor între 26 şi 55 de ani, valoarea creditului este puţin mai mică, respectiv 35.000 de lei, dar şi în acest caz se poate extinde cu 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau dobândeşte acest statut pe perioada derulării programului. Dobânda este zero, din perspectiva beneficiarului, practic, însă toate dobânzile şi comisioanele bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului.
Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusă şi perioada de graţie care va fi cel puţin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de cinci ani.
Scopul acestei perioade de graţie este de a permite beneficiarului să finalizeze studiile pe care le urmează, iar apoi, după ce se angajează, să poată începe rambursarea creditului”, a afirmat Viorel Ştefan.
Serviciile publice de asistenţă socială din o mie de comune vor fi sprijinite ca să obţină certificatul de acreditare
Guvernul va aproba, miercuri, două programe de interes naţional pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă a vârstnicilor la domiciliu, care vor fi implementate în perioada 2018 – 2020, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
„Cred că trebuie să avem în vedere şi seniorii. Cred că este important să avem o responsabilitate faţă de persoanele vârstnice, care au nevoie de atenţia noastră. Aprobăm astăzi două programe de interes naţional pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă a vârstnicilor la domiciliu, care vor fi implementate în perioada 2018 – 2020”, a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Potrivit şefei Executivului, primul program are în vedere creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea.
„Prin cel de-al doilea program, serviciile publice de asistenţă socială din o mie de comune vor fi sprijinite ca să obţină certificatul de acreditare. Practic, cele o mie de comunităţi locale vor primi fonduri, timp de doi ani, ca să angajeze asistenţi sociali”, a spus Dăncilă.
Conform premierului, Guvernul alocă pentru aceste programe o sumă de 115 milioane de lei.