UPDATE. Ordonanța de urgență prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată pentru turism și activități conexe cuprinde mai multe măsuri pentru încurajarea conformării voluntare la plată a contribuabililor, precum și modalități de sprijin pentru autoritățile locale.

CE PREVEDE ORDONANŢA DE URGENŢĂ

Prin actul normativ se propune ca începând cu data de 1 noiembrie 2018, să se extindă aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru următoarele operațiuni:
– cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
– serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea
– dreptul de utilizare a facilităților sportive, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite deja
– serviciile constând în permiterea accesului în parcuri de distracții și în parcuri recreative
Măsura are în vedere stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice.

În prezent, TVA pentru cazare, restaurant și catering este de 9%, pentru seviciile destinate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%.

Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori
Recomandări
Dezastru aviatic în Kazahstan, după ce un avion plin cu pasageri s-a prăbușit chiar lângă aeroport. Momentul a fost surprins de martori

TVA de 5% nu se referă la servicii de intermediere a pachetelor turistice, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Se elimină cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală

Nelu Barbu a precizat că o altă măsură „cu impact pozitiv” asupra turismului balnear, adoptată la propunerea Ministerului Economiei, vizează eliminarea cotei redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

„Prevederea se va aplica tot începând cu 1 noiembrie 2018. Până acum, cota redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală era de 5% din valoarea producţiei şi se plătea la încheierea licenţei sau la eliberarea permisului de exploatare. Prin această măsură se urmăreşte susţinerea turismului balnear şi diminuarea costurilor pentru producerea energiei termice în sistemele care folosesc apa geotermală”, a spus el.


„Turismul românesc este un domeniu dinamic şi cu potenţial de creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că măsuri de stimulare, precum acordarea voucherelor de vacanţă, produc rezultate şi efecte pozitive pentru economie. Numărul turiştilor cazaţi în luna august 2018 a fost cu aproape 10% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Luăm astăzi încă o decizie importantă pentru sprijinirea acestui sector, reducerea cotei taxei pe valoarea adăugată la 5% pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, parcurilor de distracţii şi recreative”, a declarat Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu
Recomandări
Procurorii din dosarul Revoluției au refăcut pas cu pas regia pusă la cale de Ion Iliescu și de gruparea sa pentru execuția soților Ceaușescu

Extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru:
− cazarea la hotel, inclusiv camping;
− serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea;
− utilizarea facilităților sportive;
− accesul parcuri de distracții și parcuri recreative.

Premierul Dăncilă a adăugat că România va avea astfel cea mai redusă cotă de TVA din Uniunea Europeană aplicată în turism.

„Experienţa din anii trecuţi dovedeşte că scăderea acestei taxe produce efecte pozitive în economie”, a mai spus ea.

Săptămâna trecută, premierul i-a solicitat ministrului Finanţelor Publice (MFP), Eugen Teodorovici, să elaboreze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situaţia existentă şi să introducă mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect şi echitabil al contribuabililor, de natură să contribuie la creşterea atractivităţii mediului de afaceri din România.