UPDATE ora 16.40 Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care corectează problemele salariilor din sistemul de sănătate și care curprinde măsuri și pentru educație.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Pentru clarificarea unor prevederi din Legea salarizării, documentul adoptat astăzi stabilește:

– introducerea unor corecții pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018, corecții care vor acoperi diferența și care vor fi actualizate în funcție de evoluția drepturilor salariale individuale stabilite potrivit legii; Corecțiile aplicate vor acoperi diferența, în măsura în care persoana își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

– acordarea indemnizației de hrană și pentru personalul din cadrul învățământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017;

– scoaterea gărzilor din calculul procentului de 30%, parte variabilă din totalul cheltuielilor salariilor de bază, în condițiile în care cuantumul sporurilor pentru întregul personal medico-sanitar, care se va face prin aplicarea procentului de 30% asupra salariului de bază, face imposibilă încadrarea în acest procent, în condițiile în care gărzile reprezintă un element obligatoriu în asigurarea continuității asistenței medicale de urgență, însă sporul acordat pentru activitatea desfășurată în linia de gardă reprezintă un element variabil de la o lună la alta, în funcție de componența echipei de gardă și numărul de zile în care se asigură continuitatea.

– unitățile sanitare de monospecialitate, serviciile județene de ambulanță și serviciul de ambulanță al Municipiului București – Ilfov, să poată beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unități sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor prevăzute în Regulamentul elaborat potrivit art. 23; Practic, se creează posibilitatea depășirii procentului stabilit de ordonatorul principal de credite pentru unitățile sanitare de monospecialitate și serviciile de ambulanță și asigurarea sumelor necesare, în scopul acordării sporurilor prevăzute de Regulamentul-cadru la limita minimă, pentru toate categoriile de personal care intră sub incidența regulamentului.

– majorarea gradului I pentru funcția de contabil-șef din învățământul preuniversitar;

– corelarea nivelului de salarizare pentru funcția de director Casa corpului didactic cu cel pentru funcția de inspector școlar;

– stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile de director de îngrijiri, asistent șef serviciu de ambulanță și asistent medical șef, în funcție de salariul de bază aferent funcției de asistent șef și, respectiv, asistent medical principal cu studii superioare.

Ordonanță nou adoptată de Executiv, care corectează anumite deficienţe în legea industriei de apărare adoptată în anul 2016

În plus, Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se vor putea acorda banii necesari pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează legea 232/2016 privind industria naţională de apărare (…) E o măsură care corectează anumite deficienţe în legea industriei de apărare adoptată în anul 2016, în sensul că se procedează la simplificarea procedurii de autorizare şi înscriere în registru a operatorilor economici care au capacităţile pentru apărare în industrie”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, este vorba de banii care se alocă pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare.

„După ce această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare, se va putea permite (…) autorizarea şi înscrierea în registru a operatorilor economici cu capital de stat din industria de apărare şi se vor putea acorda sume de bani necesare pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare, un instrument ce asigură faptul că industria de apărare românească şi expertiza de specializate nu vor fi afectate de fluctuaţiile de comenzi. E vorba despre banii de nucleu (…), adică suma de bani care se alocă pentru menţinerea personalului specializat din industria de apărare”, a mai afirmat Nelu Barbu.

Dăncilă: Vom adopta, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificările agreate cu reprezentanţii sindicatelor privind Legea salarizării

UPDATE ora 14.00 „Astăzi vom adopta, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificările agreate cu reprezentanţii sindicatelor privind Legea salarizării. Pentru clarificarea unor prevederi, documentul adoptat astăzi prevede o serie de măsuri pentru salariaţii din domeniul sanitar, dar şi pentru salariaţii din domeniul Educaţiei”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că, pentru domeniul sanitar, s-a convenit ”introducerea unor corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018”.

Astfel, se prevede scoaterea sporului de gardă din calculul procentului de 30%, parte variabilă din totalul cheltuielilor salariilor de bază, pentru spitalele monospecialitate, serviciile judeţene de ambulanţă şi serviciul de ambulanţă Bucureşti-Ilfov, majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază.

De asemenea, Ordonanța stabilește salariile de bază pentru funcţiile de director îngrijiri, asistent-şef serviciu ambulanţă şi asistent medical şef în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent-şef şi, respectiv, asistent medical principal cu studii superioare”, a menţionat Viorica Dăncilă.

Premierul a detaliat măsurile preconizate în domeniul Educaţiei: „Sunt şi o serie de măsuri pentru cei din învăţământ, după cum urmează: majorarea gradului I pentru funcţia de contabil-şef din învăţământul preuniversitar, corelarea nivelului de salarizare pentru funcţia de director casă corp didactic cu cel pentru funcţia de inspector şcolar, acordarea indemnizaţiei de hrană şi pentru personalul din cadrul învăţământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017 şi, nu în ultimul rând, creşterea cu 20% a salariilor inspectorilor şcolari”.


Minstrul Sănătății a declarat că Guvernul ar urma să adopte, astăzi, o Ordonanță de Urgență privind salarizarea din sănătate.

„După intrarea în vigoare a reglementărilor ce fac obiectul unei ordonanţe de urgenţă care va fi supusă aprobării în şedinţa de Guvern de mâine (n.r. – astăzi)  se creează cadrul legal necesar, pentru ca niciun angajat din sistemul sanitar să nu obţină venituri sub nivelul celor aferente lunii februarie 2018. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, managerii unităţilor sanitare trebuie să aplice în litera legii toate aceste prevederi. Va fi întocmită o procedură de aplicare a reglementărilor în domeniul salarizării”, a declarat Sorina Pintea, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Şedinţa de Guvern este programată de la ora 13.00.

Modificările vin după ce, pe 8 mai, ministrul Muncii și ministrul Sănătății au anunțat că Legea salarizării se schimbă în Sănătate, după aproximativ 12 ore de negocieri cu sindicatele din Sănătate.

În urma discuțiilor, care au durat 12 ore, s-au făcut propuneri pentru deblocarea situației din sistemul sanitar. Ministrul Sănătății a declarat că, în urma discuțiilor cu managerii de spitale și liderii de sindicate, s-a constatat că Legea salarizării a fost aplicată subiectiv în spitale.

Astfel, s-a decis modificarea legii salarizării, care va viza modul de acordare a sporurilor, fără a modifica plafonarea sporurilor la 30 la sută. Totodată, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că modificările la Legea salarizării vor viza strict modul de acordare a sporurilor.

“Una dintre măsurile importante este scoaterea gărzilor de medici şi asistente în afara plafonlui de 30%. Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici, această categorie va avea certitudinea că toate gărzile efectuate vor fi plătite. Guvernul a luat decizia ca pentru spitalele de monospecialitate, spitalele de psihiatrie, tuberculoză, dar şi anumite servicii judeţene de ambulanţă, cum ar fi Ambulanţa Bucureşti, să se permită în condiţiii bine justificate o suplimentare a sporurilor determinate de specificul acestor specialităţi, aprobare care se va face prin hotărâre de Guvern. (…) Sunt deja mai multe revendicări care au fost rezolvate. S-a solicitat ca moaşele să fie asimilate activităţii de asistente, pentru a benficia de o creştere a salariilor până în anul 2022”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

În urma acestui acord cu Executivul, reprezentanții Sanitas au renunțat la greva generală care era programată pentru 11 mai.

Ce prevede acordul încheiat între Guvern şi sindicate

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toţii angajaţii din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete faţă de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferenţa.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalităţii de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma iniţială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcţiilor de moaşe şi surori medicale cu funcţia de asistent medical.


Citește și: Ultimul text al lui Cristian Țopescu a fost publicat pe 2 mai. Marele comentator i-a atacat pe ”patronii de carton” și pe politicieni


 
 

Urmărește-ne pe Google News