Această carte albă, care a fost foarte așteptată și are 77 de pagini, se articulează în jurul celor 12 puncte pe care premierul Theresa May le-a expus pe 17 ianuarie într-un discurs în care a anunţat ”un Regatul Unit independent şi cu adevărat mondial”.

Documentul confirmă voinţa britanică de a părăsi nu doar Uniunea Europeană, potrivit voinţei exprimate de britanici în referendumul de la 23 iunie 2016, ci şi piaţa unică şi jurisdicţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Documentul subliniază că prioritatea este ”reluarea controlului” asupra imigraţiei, ceea ce este incompatibil cu principiul UE al liberei circulaţii a muncitorilor, în paralel cu păstrarea ”celui mai bun acces posibil” pe piaţa unică de 500 de milioane de consumatori.

Totodată, Cartea albă confirmă ”că reuşita noastră politică şi economică este atât în interesul Regatului Unit, cât şi Uniunii Europene”, a declarat ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis, care a prezentat documentul în Parlament.

Reticent să publice cartea albă, Guvernul a sfârşit prin a ceda presiunii exercitate de deputaţi, care reclamă un asemenea document după ce Curtea Supremă a decis să-i dea un cuvânt de spus cu privire la declanşarea procedurii de ieşire din UE.

Parlamentarii i-au acordat premierului May puterea de a declanșa Brexit

După mai bine de 17 ore de dezbateri aprinse, deputaţii şi-au dat miercuri seara aprobarea – cu 498 la 114 voturi – ca examinarea proiectului de lege care autorizează Guvernul să activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona să continue. Alte dezbateri vor avea loc săptămâna viitoare, însă ministrul conservator de Externe Boris Johnson a evocat deja un ”moment istoric”.

Alţii erau mai puţin optimişti. ”Sinucidere”, a strigat deputat laburist Stephen Pound la anunţarea rezultatului. În ciuda faptului că două treimi dintre deputaţi au făcut campanie împotriva Brexitului, această undă verde a Camerei Comunelor nu este o surpriză. Majoritatea parlamentarilor consideră dificil să se opună voinţei alegătorilor, care s-au pronunţat în proporţie de 52% în favoarea unei ieşiri din UE.

Cu excepţia notabilă a fostului ministru Ken Clarke, deputaţii conservatori, majoritari, au susţinut cu toţii textul, în pofida faptului că unii au făcut-o cu ”inima foarte grea”, aşa cum a mărturisit Anna Soubry. Rezultatul era cu atât mai previzibil, cu cât Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie, a promis să nu blocheze proiectul de lege.

Examinarea proiectului de lege continuă săptămâna viitoare, timp de trei zile, în dezbateri în Camera Comunelor, luni, marţi şi miercuri, şi se vor încheia cu un nou vot.

Theresa May s-a angajat, în urma referendumului de la 23 iunie, să lanseze divorţul de UE până la sfârşitul lui martie şi intenţionează să respecte acest calendar.

Citește și: Theresa May vrea o Marea Britanie mai puternică și mai unită: „Vrem un acord de liber schimb cu UE”

 
 

Urmărește-ne pe Google News