Cuprins:
Numărătoare cu probleme la șeful Camerei
Mai mult, PSD și PNL deja au dat startul tacticii de racolare a aleșilor din partidele noi ca POT sau SOS.
Luni dimineață a fost îndeplinită condiția prealabilă a lui Klaus Iohannis de desemnare a noului premier, adică alegerea noilor șefi de la Camera Deputaților și de la Senat, unde propunerile au fost Ciprian Șerban (PSD), respectiv Ilie Bolojan (PNL).
Dacă la Senat lucrurile au mers brici, la Camera Deputaților, comisia de învestire a avut probleme cu numărătoarea. La un moment dat, un lider vechi de grup a ieșit din sală și în treacăt și-a exprimat oful: „Cum de au ales în comisie doar deputați la primul mandat…”.
Însă renumărarea a fost cu succes, în condițiile în care Ciprian Șerban a luat cu 19 voturi în plus față de cele ale majorității PSD-PNL-UDMR-minorități. Așadar, unii aleși ai AUR, SOS sau POT au trădat și s-au dat cu Puterea.
La Senat, situația a fost puțin diferită. Cu o majoritate care atârnă de un singur vot, Ilie Bolojan a obținut 70 de voturi (68 fiind majoritatea). Prin urmare, două voturi au venit din Opoziție. Mai precis, potrivit informațiilor Libertatea, de la POT.
Sursele Libertatea au precizat că un senator POT va merge la PSD, în timp ce altul la PNL. Surse liberale au punctat că unul dintre senatorii POT care va merge la PNL este din județul Sălaj, responsabilitatea aducerii sale fiind a fostului secretar general Lucian Bode (deputat de Sălaj, de altfel).
Începe racolarea de aleși din rândul Opoziției
Surse politice din POT au precizat pentru Libertatea că în prezent sunt tot mai multe telefoane și discuții făcute de cei din PSD și PNL pentru a lua și din deputați.
Odată tranșantă șefia Camerelor, Iohannis a nominalizat imediat premierul, iar în Parlament în doar 6 ore au avut loc atât audierile, cât și votul pentru învestirea Guvernului. A fost cea mai rapidă învestire de Guvern din ultimul deceniu, audierea miniștrilor fiind mai degrabă mimată.
Audierile au avut loc la foc automat, chiar și în cazul miniștrilor desemnați în jurul cărora planau controverse. Ministrul propus la Justiție, Radu Marinescu, a fost audiat într-o sală arhiplină, în care numărul de scaune pentru deputați și senatori îl depășea pe cel al spectatorilor.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9„Să vă ocupați scaunele care s-au așezat de curând”, le tot transmitea președintele de ședință, Bogdan Ciucă, devenit responsabil de conducerea lucrărilor din moment ce exact persoana care fusese în vedere pentru șefia comisiei a ajuns să fie ministru. Audierile au început la ora 13.38 și s-au terminat imediat după ora 14.00, fără a fi respectată măcar borna de 30 de minute, care și așa era insuficientă.
14 voturi numărate la o comisie cu 13 membri
De altfel, sub motivul că unii colegi trebuie să fie și în altă parte, toate audierile au fost scurtate. La audierile pentru ministrul Justiției, liberalii și UDMR-iștii nici nu au vrut să adreseze întrebări, în timp ce unii aleși ai Opoziției, cum e Verginia Vedinaș (cunoscută profesoară de drept, acum deputată SOS), le-a bătut obrazul. Unii aleși au preferat să-și ocupe timpul cu privitul rezumatelor de meciuri din campionatele externe.
Nici cu număratorea nu a stat Puterea prea bine. La un moment dat, între un liberal și Titi Stoica (AUR) a început un scandal pe motiv că ieșeau 14 voturi, deși la o comisie erau doar 13 membri. La audieri, Radu Marinescu l-a avut în scaunul din stânga pe Gigi Becali, care a venit special și s-a așezat lângă acesta și a și discutat cu noul titular de la Justiție.
Spre deosebire de Radu Marinescu, unde au mai încercat aleșii să-l pună în corzi, la polul opus a fost ministrul desemnat pentru externe, Emil Hurezeanu. Cu fostul jurnalist al Radio Europa Liberă și fostul ambasador în Germania și Austria au mers și și-au făcut fotografi mai mulți parlamentari.
Intelectual abil, Emil Hurezeanu a știut să jongleze cu răspunsurile și la întrebările Opoziției, dându-le peste nas uneori cu finețe, iar la un moment dat a citat și din filozoful german Peter Sloterdijk.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Apropiat de stânga germană, Sloterdijk a influențat și stânga intelectuală din România, unul din site-urile de avangardă ale acestui curent având pentru un timp un citat din filozof: „Suveran este acela cel care își alege în ce capcană să intre”.
Unii dintre aleșii Opoziției, cum e cazul senatorului Dumitru Manea (cunoscut sub pseudonimul Miron Manega), au încercat să se evidențieze în fața lui Hurezeanu, prin promovarea faptului că e responsabil de „fițuica extremistă” care a scandalizat România în 2022, când a fost distribuită la Teatrul Național. Celebritatea lui Manega era așa de mare, încât un deputat liberal a întrebat scurt la ieșirea din sală: „Cine dracu era ăla cu fițuica extremistă de se agita așa?”.
Vot cu emoții
La debutul ședinței de plen, liderii Puterii încă aveau emoții în ceea ce privește numărul de voturi pentru noul Guvern. Șefii de grup de la Cameră aproape arau sala să vadă cine mai lipsește din partidele lor politice, deși până la votul de învestire mai era circa o oră.
În sala de plen, cameramanii au fost concurați de o parte a deputaților și senatori din SOS, care făceau live-uri din ședință. În rândul mass-media deja circulă gluma că nu mai poți trimite nimic pe internet, pentru că banda de net este consumată de parlamentarii care stau în live-uri.
Dumitru Coarnă, lider de grup al SOS la Senat, a încercat cu o parte din colegii săi să-l mai întrerupă pe Ciolacu, prin scandări ca pe stadion, în timp ce ridicau un drapel cu stema decupată, la fel cum erau cele din decembrie 1989. Nu au lipsit nici pancartele celor din AUR, cu toate că cel mai zgomotos om al Opoziției a fost Dumitru Coarnă, fost deputat PSD, fost deputat AUR, acum parlamentar SOS.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Aproape ca de fiecare dată, aleșii s-au plictisit. USR-iștii au fost mai mult prinși în discuții între ei, în timp ce unii liberali s-au conversat la telefon. Printre cei care s-au evidențiat a fost senatorul Vasile Blaga, posesor al unui telefon pe stil vechi, fără cameră și lipsit, cel mai probabil, și de posibilitatea de a intra pe internet.
Au fost și parlamentari care au apărut doar pe final, cum a fost cazul lui Victor Ponta, care a intrat în sala de plen la o oră și jumătate de la începutul ședinței. În prezent, relațiile dintre Ponta și o parte a conducerii PSD încep să fie din ce în ce mai reci.
La numărătoarea finală, pentru Guvernul Ciolacu au fost 240 de voturi, cu șapte peste minimul necesar. Pe hârtie, Coaliția care susține Guvernul Ciolacu 2 are 244 de voturi, ceea ce înseamnă că unii parlamentari fie au lipsit, fie nu au votat noua echipă guvernamentală.