Kelemen Hunor: Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că majoritatea care a votat moțiunea de cenzură și a demis guvernul Florin Cîțu nu are acum și o soluție pentru a asigura guvernarea țării.
„Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine”, a declarat Kelemen Hunor.
El a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.
„După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte”, a argumentat Kelemen Hunor.
Dacian Cioloș: PNL să facă o altă propunere de premier
„USR are varianta reÎnceperii discuțiile cu PNL, dacă PNL dorește și este în măsură să facă altă propunere decât Florin Cîțu. Cealaltă variantă este rămânea în opoziție dacă PNL intenționează să facă o altă amânare cu PSD, majoritatea folosită pentru a amâna până la sfântul așteaptă moțiunea propusă de USR”, a declarat Dacian Cioloș.
Noul președinte USR a declarat că așteaptă invitația președintelui Iohannis la consultări pentru a discuta o nouă formulă de guvernare.
„Singura variantă de coaliție e cu PNL și UDMR, dar fără Florin Cîțu”, a precizat Dacian Cioloș. „Eu îmi doresc ca președintele Iohannis să dorească refacerea coaliției cât mai rapid”, a mai declarat președintele USR.
Dacian Cioloș a afirmat că nominalizarea unui nou premier de către PNL nu înseamnă automat susținerea acestuia, ci deschiderea discuțiilor privind refacerea coaliției de guvernare.
„Primul subiect pe care îl discutăm e programul de guvernare, obiectivele. Apoi discutăm și numele cele mai adaptate. Noi vom fi foarte preciși în reformele pe care le dorim”, a declarat Dacian Cioloș.
Ludovic Orban: Pe primul plan interesul românilor
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a făcut apel ca, după demiterea guvernului, negocierile să se poartă în funcție de interesul românilor și nu de cele ale unei persoane.
„Cîțu nu mai poate fi învestit de actualul Parlament. Ar fi o decizie anti-constituțională (…) Un premier care a căzut la moțiune nu mai poate fi premier. Nu mai poate obține votul de învestitură, cu atât mai mult a dovedit că nu-și dorește, prin atacuri în rafală, fără fundament și ilogice la adresa potențialilor parteneri, USR”, a declarat Ludovic Orban.
Klaus Iohannis, declarații de presă la ora 18:00
Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 18:00
Dan Barna: Avem opțiune de premier. Este Dacian Cioloș
Fostul vicepremier Dan Barna a declarat că opțiunea de premier aparține PNL și așteaptă o nouă nominalizare înainte de a purta discuții pentru refacerea coaliției, dar au și o alternativă în cazul în care liberalii nu nominalizează: Dacian Cioloș.
„Avem și opțiune de premier, e colegul meu Dacian Cioloș, este validat de partid, e proaspăt ales, deci aici este o legitimitate maximă. Dacă președintele ar decide un astfel de scenariu, putem discuta despre el, este pe ceea ce s-a semnat și pe acordul de coaliție. Evident, opțiunea de premier aparține PNL. Dacă se vine cu un alt premier, discutăm despre programul de reforme”, a declarat deputatul USR.
El a subliniat că „sunt mai multe personalități în PNL care ar putea să aibă o prestație decentă de premier” și nu a respins discuții cu Florin Cîțu, din calitatea de președinte al PNL, în ciuda declarațiilor dure făcute în plenul Parlamentului.
„Din rezultatul Congresului de la PNL înțelegem că Florin Cîțu reprezintă caracterul, valorile și principiile liberale. Este președintele PNL, discutăm cu domnia sa dacă va fi cazul și dacă într-adevăr PNL propune un alt premier”, a declarat Dan Barna.
Marcel Ciolacu: Așteptăm invitația la consultări
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD nu va mai susține un guvern PNL și propune un guvern de tehnocrați până la organizarea alegerilor anticipate.
„Dacă se creează o majoritate politică, putem stabili împreună cu preşedintele un guvern de specialişti, până vor avea loc alegeri anticipate”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu a mai afirmat că nu a avut discuţii politice pentru o majoritate parlamentară cu niciun lider politic.
Dacian Cioloș: „Drum bun, domnule Cîțu!”
„Drum bun, domnule Cîțu! O țară întreagă a stat blocată în demisia dumneavoastră și iată că, astăzi, demiterea a avut loc. E important ca din acest moment criza politică provocată de premierul Cîțu să se încheie cât mai repede. Pe cetățeni îi interesează ca cineva să se gândească la ei și nu la putere, de dragul puteri”, a scris președintele USR, Dacian Cioloș, pe Facebook.
El a precizată că USR este gata să reia discuțiile cu PNL odată ce este formulată „o propunere realistă de coaliție guvernamentală”.
„Până una alta, așteptăm o reacție echilibrată de la PNL, vrem să înțelegem ce își doresc în continuare și vom vedea în funcție de negocierile de la Cotroceni în ce direcție o vom lua. Ne abținem de la mai multe comentarii și propuneri până când nu avem o propunere realistă de coaliție guvernamentală. Suntem pregătiți să reluăm discuțiile în condiții civilizate și rezonabile, care exclud orice balet politic de genul celui practicat de Florin Cîţu în ultimele luni”, a încheiat Dacian Cioloș.
Rezultatele oficiale: 281 de voturi pentru demiterea Guvernului Cîțu
Se anunță rezultatul oficial: Număr total de parlamentari 466, parlamentari prezenți – 318, voturi exprimate – 281, din care 281 au votat pentru.
Pentru a demite Guvernului Cîțu erau necesare 234 de voturi. PSD, USR și AUR au anunțat, în timpul dezbaterii, că vor vota această moțiune. Astfel, Guvernul a picat, un rezultat care nu este nicio surpriză, având în vedere că cele trei formațiuni au împreună 280 de voturi. PNL și UDMR nu au votat.
Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare.