„În data de 3 decembrie 2021, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat pentru dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind stabilirea cadrului instituţional și financiar de gestionare a fondurilor europene în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă”, se menționează în comunicatul citat.
Potrivit anunțului de pe site-ul ministerului, proiectul se află în consultare publică până la data de 13 decembrie. Cu toate acestea, actul normativ a fost inclus pe agenda ședinței de Guvern care a avut loc, astăzi, 10 decembrie.
Tot vineri a fost organizată și o dezbatere publică pe tema ordonanței, potrivit comunicatului citat.
„Ironic, în aceeași perioadă, Guvernul României, prin Secretariatul General, invită ONG-urile să participe la consultări care să conducă la elaborarea unei «Strategii și a unei foi de parcurs pentru implementare în vederea implicării societății civile în procesul decizional», adică o strategie exact pe tema organizării dezbaterilor publice. Prima recomandare pe care o facem Guvernului în contextul acestui proces este să respecte normele minime de consultare prevăzute de legislația în vigoare. Nici măcar nu e nevoie de o strategie pentru asta”, transmit ONG-urile.
Cele opt organizații neguvernamentale (ONG) care au transmis comunicatul sunt: Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), ActiveWatch, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Miliția Spirituală, Asociația pentru Tehnologie și Internet, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
România va primi, în total, prin PNRR, 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro