Cuprins:
Executivul Victor Ponta a demisionat la presiunea străzii
Presiunea străzii din primele zile ale lui noiembrie 2015 l-a făcut pe Victor Ponta să facă pasul în spate. Așadar, pe 4 noiembrie dimineața, Ponta a anunțat în mediul online că își dă demisia din funcția de premier, pentru a detensiona situația. La acea vreme, strada a cerut reformarea clasei politice și plecarea celor care fuseseră la putere în ultimii ani.
Anii au trecut, dar o bună parte a politicienilor care erau în urmă cu nouă ani în prim-plan reușesc și azi să fie pe funcții sau în cărți pentru noi demnități, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Victor Ponta revine în politica mare
Victor Ponta a fost recuperat inițial doar simbolic de Marcel Ciolacu. Fostul șef al PSD a fost numit consilier onorific al premierului Ciolacu, iar la alegerile din 1 decembrie, lumea va putea pune ștampila pe el în județul Dâmbovița, unde Victor Ponta deschide lista PSD la Camera Deputaților. Practic, Ponta va reveni în Parlament după patru ani de stat pe tușă, dat fiind că partidul unde era președinte, Pro România, a ratat pragul în 2020. PSD Dâmbovița e una dintre cele mai performante organizații ale social-democraților la nivel național.
Sorin Grindeanu, acum ministru al Transporturilor și numărul 2 în PSD, era la momentul tragediei de la Colectiv ministru pentru Societate Informațională. Între timp a bifat și jumătate de an de șef al Guvernului, până a fost dat jos printr-o moțiune de cenzură istorică a PSD. A fost pentru prima dată când un partid și-a dat jos propriul ministru.
Un alt lider al PSD, Mihai Tudose (președinte al Consiliului Național), era ministru al Economiei. Tudose a fost cel care a fost instalat de PSD premier după ce social-democrații l-au dat jos pe Grindeanu. Însă și Tudose a plecat după doar câteva luni, pentru că era în conflict cu Liviu Dragnea (care în 2017 era președintele PSD). Tudose a fost la ultimele alegeri europarlamentare deschiderea de listă a PSD-PNL.
Listă lungă a supraviețuitorilor politici
Ministrul Apărării din prezent, Angel Tîlvăr, era în toamna lui 2015 ministru delegat pentru românii de peste hotare. Un parlamentar PSD, Ionuț Vulpescu (în prezent pe listele de la Ilfov), era ministru al Culturii. Doar deputată în prezent, Grațiela Gavrilescu era la conducerea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. Până și tehnocratul Bogdan Aurescu (ministru al Afacerilor Externe) a fost recuperat mulți ani de Klaus Iohannis, în funcția de consilier pe teme de politică externă. Odată cu Guvernul Orban, apoi cabinetele Cîțu și Ciucă, Aurescu a fost la șefia Externelor.
Marius Dunca, deschiderea de listă a PSD la Senat, în Brașov, a fost primul demis după incendiul de la Colectiv. La începutul lui noiembrie, Dunca era șeful ANPC. Pe 3 noiembrie, Ponta l-a demis pe Dunca, după ce în mass-media a apărut informația că pe 18 octombrie, inspectorii ANPC au primit o sesizare în legătură cu Colectiv și au fost în control la club cu o zi înainte de tragedie, dar pentru o altă speță, cea legată de băuturile alcoolice, însă nu au putut intra, pentru că nu era un reprezentant al societății comerciale.
Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, revopsiți în liberali
După demisia lui Victor Ponta, din 4 noiembrie, Klaus Iohannis l-a numit interimar la șefia Guvernului pe Sorin Cîmpeanu, deținător al portofoliului Educației și Cercetării Științifice. Cîmpeanu era în ALDE la acea vreme, apoi a trecut la Pro România, iar în cele din urmă a ajuns în tabăra liberală. La alegerile din 1 decembrie, Cîmpeanu este cel care deschide lista PNL de la Senat în București, unde fostul ministru e printre puținii liberali siguri că va prinde un nou mandat de parlamentar.
Daniel Constantin este în prezent deputat PNL, iar la alegerile din 1 decembrie deschide lista de la Camera Deputaților în Teleorman, unde este șef interimar al filialei. În toamna lui 2015, Constantin era ministru al Agriculturii. La fel ca Sorin Cîmpeanu, Constantin a plecat din ALDE și a fondat Pro România, pentru ca odată cu dărâmarea Guvernului Dăncilă să ajungă în barca PNL, formațiune care i-a dat un nou mandat de parlamentar în 2020.
boierasul. • 04.11.2024, 20:03
Din păcate după Colectiv au mai murit oameni arși în spitale și nu am mai văzut guverne sau miniștri care să își dea demisia))) în cazul Ponta a fost o manevră iohanista în "concubinaj" cu serviciile și huliganii rezist.
gri57 • 04.11.2024, 19:43
Ati uitat de " achitarile " strategice ....cei care au vandut " dezinfectant diluat de 18 ori catre TOATE spitalele din Romania si au cauzat astfel sute de cazuri de infectii nozocomiale si decese adica Hexifarma - au fost achitati prin " prescrierea faptelor " iar panglicarul ala de minsitru al Sanatatii pe nume Banicioiu ( stomatolog de cartier ) care behaia ca " avem de toate aici , exact ca in Germania si nu e nevoie sa trimitem nici un bolnav in afara " este si el achitat ...sa vezi minune tot pe motiv de prescriere a faptelor ....stat condus de borfasi in beneficiul borfasilor si cu o " justitie " care presteaza " ras , tuns si frezat " borfasii
ciobanudorin_2006 • 04.11.2024, 19:22
10 ani nu au fost deci chiar în 10 ani nu puteau face ceva ceilalți? Deci toți sunt vinovați.Toti care se perinda la putere sunt doar ptr ei.Noi restul tragem ponoasele.Sa nu faci tu un spital de arși în România e de plâns.