Nelu Barbu: Prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment

UPDATE ora 19.30 Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate două acte normative privind organizarea celor două scrutine din 26 mai, iar în baza acestora nu se schimbă cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia.

„Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern care includ măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine ce vor avea loc pe data de 26 mai 2019, anume alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de preşedintele României. Prin aceste acte normative sunt stabilite date tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Subliniez faptul că prevederile legale referitoare la campania pentru referendum rămân cele în vigoare în acest moment. Prin urmare, nu se modifică cvorumul de participare la referendum şi nici cvorumul de validitate a rezultatului acestuia. În continuare, acestea sunt determinate în funcţie de numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la sediul Guvernului.

Nelu Barbu a menţionat că, prin completările legislative aprobate, se asigură organizarea simultană a operaţiunilor electorale şi a celor pentru referendum, fiind vorba despre „o completare a legislaţiei” în acest sens.

„Cu alte cuvinte, cetăţenii vor vota în aceleaşi secţii de votare, cu aceleaşi ştampile, în aceleaşi intervale de timp, pe buletine de vot separate. Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte, pentru cele două tipuri de scrutin, iar alegătorul va avea posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele, în funcţie de opţiunile personale. Fiecare va decide, în momentul în care ajunge în secţia de votare. Prin cele două acte normative se asigură şi fonduri necesare pentru organizarea şi desfăşurarea simultană a alegerilor europarlamentare şi referendumului naţional. Astfel, Guvernul îşi îndeplineşte obligaţiile şi responsabilitatea de a asigura toate condiţiile, fie că vorbim de cele logistice, tehnice, dar şi financiare, pentru organizarea într-un termen foarte strâns a referendumului naţional convocat de preşedintele României, simultan cu alegerile europarlamentare”, a menţionat Barbu

Dăncilă: „Actul normativ pe care-l vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”

UPDATE ora 14.40 Premierul Viorica Dăncilă a vorbit, în şedinţa de Guvern, despre actul normativ care urmează să fie adoptat, pentru organizarea şi desfăşurarea în bune condiţii a celor două scrutine din 26 mai 2019, alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European şi referendumul naţional convocat de către preşedintele României.

Şefa Executivului a precizat că Ordonanţa stabileşte „doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral”.

„Am observat că au fost foarte multe discuţii în spaţiul public legate de unele aspecte din proiectul de ordonanţă de urgenţă care completează legislaţia de organizare a referendumului. Este încă o dovadă că dezinformarea din partea opoziţiei funcţionează şi că în lupta electorală unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ pe care-l vom adopta astăzi stabileşte doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă şi democratică a procesului electoral. Ministerele au dat aviz doar pe stabilirea măsurilor care ţin de buna desfăşurare a alegerilor europarlamentare şi a consultării populare, iar actul normativ nu conţine niciun fel de modificare legată de îngrădirea vreunui drept”, a declarat Viorica Dăncilă, miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că Executivul acţionează prin toate pârghiile sale legale pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor, drept fundamental într-o societate democratică şi pentru a garanta corectitudinea rezultatelor.

AEP a scos din Ordonanţă prevederea privind interdicţia autorităţilor statului de a face campanie la referendum dar şi prevederea privind cvorumul pentru validarea referendumului

UPDATE ora 13.40 În ultima formă a Ordonanţei  au fost scoase şi interdicţia autorităţilor statului de a face campanie la referendum dar şi prevederea privind cvorumul pentru validarea referendumului, care este calculat în funcţie de persoanele înscrise în registrul electoral, la data votării şu nu la numărul alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Care sunt motivele elaborării ordonanţei de urgenţă

AEP menţionează că „numărul ideal al participanţilor la referendum este dat de numărul total al cetăţenilor care îşi pot exercita dreptul de vot, în acest caz ipotetic, numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente fiind mai mic decâtnumărul ideal al participanţilorla referendum”.

Autoritatea menţionează „consecinţele negative ale neadoptării în regim de urgenţă a prezentului act normativ asupra procedurii de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European, precum şi a referendumului naţional convocat de Preşedintele României”.

„Măsurile propuse prin prezentul proiect nu sunt de natură a afecta drepturile electorale, în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale, cum ar fi de exemplu, deciziile Curţii Constituţionale a României nr. 1.189/2008, nr. 1.248/2008 şi nr. 47/2018, respectiv Codul de bune practici în materie electorală și Codul de bune practici în materie de referendum, şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumului naţional”, mai spune AEP, în Ordonanţă.

Potrivit AEP, aceste elemente vizează interesul general public și constituie o situație de urgență și extraordinară, în vederea desfășurării în bune condiții a referendumului național în mod simultan cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 26 mai 2019, precum și a asigurării condițiilor necesare pentru consultarea corpului electoral, a cărei reglementare nu poate fi amânată.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a spus, marţi, că Guvernul va adopta, miercuri, în şedinţă, Ordonanţa de Urgenţă privind referendumul, prin care AEP interzice implicarea autorităţilor publice în campania pentru referendum. Întrebată de ce vrea să limiteze implicarea șefului statului în promovarea refendumului pe care el însuși le-a inițiat, Dancilă a răspuns: „Am spus eu așa ceva?”.


Citeşte şi:

Ultimul termen din procesul lui Sorin Oprescu a durat 10 ore. Pledoaria finală a fostului primar: ”Doamnă judecător, sunt la apusul carierei profesionale…”

 
 

Urmărește-ne pe Google News