Premierul Boris Johnson a anunțat joi, după încheierea acordului comercial post-Brexit, că Marea Britanie va renunța la participarea în programul european Erasmus, pe care îl va înlocui cu o nouă schemă, numită după matematicianul britanic Alan Turing.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat că regretă decizia.

Johnson a spus că ieșirea din Erasmus a fost o ”decizie dificilă”, dar că în noul program Turing, studenții britanici vor avea posibilitatea de a studia peste tot în lume, nu doar în Europa.

Premierul și-a motivat decizia spunând că programul este prea costisitor pentru Marea Britanie.

Studenții de la universitățile din Irlanda de Nord vor continua să participe la program, conform înțelegerii încheiate cu guvernul irlandez.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 ianuarie 2019, intrând într-o perioadă de tranziție până la finalul lui 2020. În acest timp, majoritatea regulilor care guvernau relația bilaterală au rămas în vigoare, inclusiv programul Erasmus.

Criza sanitară a afectat mobilitatea studenților, dar cifrele de dinainte de pandemie au arătat că jumătate dintre studenții britanici care studiau în străinătate o făceau prin programul Erasmus.

În 2017, 16.561 de studenți britanici au participat la programul Erasmus, studiind în alte țări europene, în vreme ce 31.727 de studenți din statele UE au venit să studieze în Marea Britanie.

Un raport al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Lorzilor a avertizat că beneficiile programului vor fi greu de replicat cu un program național, așa cum speră guvernul.

Autoritățile britanice nici nu au anunțat de altfel cum va funcționa programul Turing și nici când va începe.

Criticile la adresa deciziei guvernului nu au întârziat să apară.

”Ieșirea din programul Erasmus este o tristețe mare, părăsim o schemă ale cărei fundații au fost puse la Sussex”, a declarat Adam Tickell, vice-cancelarul Universității din Sussex.

”De-a lungul anilor, programul Erasmus a transformat viețile a mii de tineri”, a spus acesta, citat de Guardian.

O critică și mai dură a venit de la șefa guvernului regional scoțian, Nicola Sturgeon.

”Discuțiile principale vor viza, firește, costurile economice ale Brexitului”, a spus ea.

”Dar decizia de a pune capăt participării Marii Britanii la programul Erasmus, o inițiativă care a deschis oportunități și orizonturi pentru așa de mulți tineri, este vandalism cultural”, a adăugat Sturgeon.

În acest moment, universitățile britanice sunt încă eligibile pentru a participa la program și atâta vreme cât finanțarea va fi asigurată înainte de finalul anului, studenții vor putea pleca la studii în alte țări europene chiar dacă acestea vor avea loc după finalul perioadei de tranziție.

Însă studenții britanici și cei din UE vor fi nevoiți să respecte noile reguli privind migrația, care, în cazul unei șederi pe o perioadă mai mare, presupun obținerea unei vize de studii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News