Cei de la FMI sunt îngrijoraţi de faptul că noul Cod de Procedură Civilă a creat deja multe probleme băncilor, mai multe acţiuni fiind deschise de asociaţii ale clienţilor ce vor să anuleze toate contractele-tip de credit cu clauze abuzive, instituţiile fiind obligate să dea banii înapoi oamenilor, fapt care ar duce la instabilitate financiară.
“Riscul de instabilitate financiară care decurge din recent adoptatul Cod de Procedură Civilă trebuie atenuat”, scrie în raportul de ţară al FMI.
Cum în România nu există încă o instituţie specializată în astfel de procese şi pentru a stăvili oarecum pierderile băncilor, Guvernul va înfiinţa o structură juridică specializată, care să judece acest tip de cauze, un fel de tribunal al datornicilor la bănci.
Păcăliţii pot rămâne fără banii luaţi nedrept
“Păstrarea disciplinei de plată în rândul debitorilor contribuie în mod semnificativ la consolidarea stabilităţii financiare. Mai mult, pentru a evita ameninţările la adresa stabilităţii financiare din legislaţia de aplicare a Codului Civil privind clauzele abuzive din contractele de credit, ne vom asigura că noua instanţă specializată va deveni repede operaţională (incluzând alocări bugetare pentru un sediu şi angajarea de personal) şi va lua toate măsurile necesare pentru aplicarea acestor dispoziţii, inclusiv instruirea judecătorilor”, se spune în documentul semnat de guvern cu FMI. Cu alte cuvinte, Guvernul vrea să se asigure, prin acest tribunal, ca păcăliţii să plătească toţi banii pe care îi cer băncile, indiferent dacă clauzele contractuale sunt sau nu abuzive.