Trecerea contribuțiilor la salariat va duce la modificarea tuturor salariilor din România și va duce la creșterea taxelor pentru aproximativ 600.000 de români, respectiv avocați, notari, ziariști, artiști, agricultori sau persoane fizice autorizate.
De asemenea, creșterea de 25% a salariilor din domeniul bugetar, care este programată a avea loc de la 1 ianuarie 2018, va însemna doar o majorare de 4-5%. De altfel, inclusiv liderul PSD Liviu Dragnea afirma recent că legea salarizării în domeniul bugetar nu se poate aplica fără trecerea contribuțiilor. Sindicatele, însă, sunt nemulțumite și amenință cu proteste.
Guvernul dorește să oblige angajatorii din domeniul privat să compenseze această trecere a contribuțiilor astfel încât salariile angajaților să nu scadă.
Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, a mai zis că impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Măsura este gândită pentru a asigura un impact neutru între trecerea contribuțiilor la salariat și veniturile nete ale oamenilor. Mai exact, impozitul pe venit scade pentru ca salariile oamenilor să nu scadă odată cu trecerea contribuțiilor la salariați.
Contribuția asigurătoare pentru muncă, noua variantă a ”taxei de solidaritate”
Concomitent, Mișa a mai anunțat o ”contribuție asiguratoare pentru muncă” de 2,25%. Aceasta este fosta ”taxă de solidaritate” anunțată zilele trecute, dar cu un nume schimbat. Mișa a spus că este o directivă europeană care cere ca o astfel de contribuție să existe pentru a asigura fondurile de despăgubire a angajaților în caz de insolvență. Numai că această contribuție era de 0,25%, iar acum aceasta ajunge la 2,25%, de zece ori mai mult.
Aceasta va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical și creanţe salariale.
Astfel, per total contribuțiile angajaților vor fi de fapt de 37% din 2018 căci la cei 35% anunțați inițial se adună și cei 2,25%. Numai că cei 37% vor trebui plătiți dintr-o sumă mai mare.
”Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului (…) Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratoare pentru muncă”, a afirmat ministrul în ședința de Guvern.
Mişa a adăugat că se reduce numărul de contribuții plătite de la 9 la 3. Astfel, contribuția pentru pensie (CAS) va fi plătită de către angajator pentru salariat, contribuția de sănătate (CASS) va fi plătită de angajator tot pentru salariat și contribuția asigurătoare pentru muncă, ce va rămâne sarcina directă a angajatorilor.
Scad contribuțiile la Pilonul II
Alături de acestea, Executivul a mai anunțat azi creșterea salariului minim la 1.900 de lei și reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%. Scăderea contribuțiilor la pensiile administrate privat salvează momentan deficitul bugetar.
Măsurile vin după apariția unui raport extrem de critic al Comisiei Europene la adresa autorităților de la București.