UPDATE ora 20.00 Guvernul a anunțat, după ședința Executivului, că ”persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, etc. vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat astăzi, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă”, cu referire la comisiile de sănătate din cadrul Caselor de Sănătate.

Astfel, ”pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz”.

Potrivit Executivului, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat la începutul ședinței de Guvern că este vorba despre o măsură prevăzută în programul de guvernare al social-democraţilor. ”Prin această măsură se face dreptate în sănătate”, a spus prim-ministrul.

El a explicat că, prin eliminarea comisiilor de experți de la nivelul Caselor de Sănătate, accesul pacientului la medicamente se va face încă de la momentul diagnosticării, iar medicul curant va putea prescrie direct medicamentele.  Actul normativ ar urma să intre în vigoare de la 1 martie.

Calvarul pacienților cu afecțiuni cronice: Care este traseul birocratic, pentru a primi tratament

În acest moment, pacienții cu afecțiuni cronice trebuie să urmeze un întreg traseu pentru stabilirea protocoalelor terapeutice fiecărui caz în parte. Astfel, pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultație și evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din țară.

În urma evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, pacientul va primi voucher-ul pentru investigațiile necesare la dosarul de aprobare. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigații necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului.

Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, dacă în urma investigațiilor stabilește că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmește dosarul pentru aprobarea tratamentului, și îl înmânează pacientului.

Pacientul depune dosarul la Casa de Asigurări cu care se află în relație contractuală medicul curant. Casa de asigurări județeana va transmite dosarul la CNAS, iar Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul și transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient. Casa de asigurari județeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS. În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripția medicală.

Sursa foto: www.gov.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News