„Parlamentul va acţiona mâine în conformitate cu voinţa majorităţii populaţiei şi va adopta legea în a treia lectură. Confruntată cu compromisuri nejustificate şi cu o pierdere de suveranitate, Georgia poate împărtăşi soarta Ucrainei. Nimeni din afara Georgiei nu ne poate împiedica să ne protejăm interesele naţionale”, a declarat premierul din Georgia.

El a mai spus că adoptarea acestei legi va deschide uşa pentru alte texte, în legătură cu „imigraţia necontrolată” sau drepturile persoanelor LGBT, într-o ţară care este conservatoare.

Concret, legea va impune ca orice ONG sau organizaţie media care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să aibă obligația să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine”. Guvernul susţine că această măsură este menită să forţeze organizaţiile să fie mai transparente în ceea ce priveşte finanţarea lor.

Din cauza acestei legi, zeci de mii de oameni au manifestat în weekend, unii rămânând peste noapte pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în parlament.

Aproximativ 1.000 de manifestanţi, majoritatea tineri, au continuat să vină şi luni seară, 13 mai, în faţa Parlamentului georgian pentru a protesta faţă de proiectul de lege, puternic criticat de Statele Unite şi de Uniunea Europeană, la care Georgia vrea să adere.

Protestatarii, care demonstrează de la începutul lunii aprilie, au poreclit noul proiect „legea rusă”, susținând că imită legislaţia folosită de Kremlin pentru suprima vocile disidente. Mitingurile au loc într-un climat de tensiune, autorităţile avertizând că vor aresta pe oricine va bloca Parlamentul.

Urmărește-ne pe Google News