Aproximativ 50.000 de oameni care locuiesc în zonele majoritare sârbe din nord folosesc plăcuțe de înmatriculare eliberate de autoritățile sârbe și refuză să recunoască instituțiile kosovare.
Decizia guvernului de la Priștina de a introduce noi reguli, inclusiv înlocuirea numerelor de înmatriculare sârbe cu cele kosovare, a dus la ciocniri.
Etnicii sârbi din nord au baricadat duminică drumurile și s-au auzit împușcături în aceste zone în semn de protest. Construcția baricadelor a fost confirmată de șeful adjunct al Poliției Kosovo din Regiunea de Nord, Besim Hoti.
„A fost un blocaj rutier în Zubiny Potok lângă Varag și în Rudar. Se presupune că s-au răspândit știri false că municipalitatea va fi blocată de forțele speciale, ceea ce este complet neadevărat”, a spus Besim Hoti.
NATO a descris situația ca fiind „tensionată”, după ce sute de etnici sârbi au parcat camioane, cisterne și alte vehicule în apropierea două puncte cheie de trecere a frontierei cu Serbia, în semn de protest față de noile reguli, forțând poliția să închidă cele două puncte de trecere.
Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) a anunțat, într-un comunicat, că este gata să intervină dacă stabilitatea țării este amenințată.
„Situația generală de securitate din municipalitățile din nordul Kosovo rămâne tensionată. Misiunea KFOR condusă de NATO monitorizează îndeaproape situația și este gata să intervină dacă stabilitatea este amenințată în conformitate cu mandatul său în temeiul UNSCR 1244 din 1999”, a transmis KFOR.
În aceste condiții, executivul kosovar a decis, în urma consultărilor cu SUA și Uniunea Europeană, amânarea cu o lună a măsurilor care trebuiau să intre în vigoare la data de 1 august.
Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a salutat anunțul într-un mesaj postat pe Twitter și a precizat că se așteaptă ca toate blocajele să fie eliminate imediat.
La rândul său, președintele sârb Alexandar Vucic a afirmat că se așteaptă ca tensiunile să „detensioneze” în urma amânării regulilor.
Kosovo și-a declarat unilateral independența față de Serbia în februarie 2008, după ani de relații tensionate între locuitorii săi în principal albanezi și etnicii sârbi.
FOTO: EPA