UPDATE ora 16.00 Ministrul de Interne, Marcel Vela, a propus marți în ședința Guvernului introducerea pe ordinea suplimentară de zi a Executivului a unei ordonanțe de urgență privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare „pentru buna organizare de alegeri parlamentare anticipate”.
Şi premierul a afirmat că în AEP a existat o discuţie, a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegeri palamentare anticipate.
„Acum în legislaţie nu e o reglementare precisă privind anticipatele, sunt prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim al anticipatelor din momentul dizolvarii Parlamentului, e termenul de 90 de zile, dar e necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete”, a spus Orban.
El a continuat: „Trebuie să fim pregătiţi să reglementăm situaţia care poate apărea”.
Nu mă aştept ca PSD să adune voturile necesare la moţiune, dar paza bună trece primejdia rea. Dacă va fi majoritate pentru moţiune, în privinţa PNL decizia e clară, să nu mai votăm învestirea niciunuia dintre cele două guverne, pentru a declanşa alegeri anticipate”, a mai spus Ludovic Orban.
Ce prevede Ordonanţa
Ordonanţa prevede creşterea numărului de parlamentari care reprezintă diaspora, de la 2 la 4 senatori şi de la 4 la 8 deputaţi. În prezent sunt 6 parlamentari de diaspora, astfel că numărul lor se dublează, prin Ordonanţa de Urgenţă.
De asemenea, la parlamentare se va vota in Diaspora 3 zile, la fel ca la europarlamentare şi la prezidenţiale.
O altă modificare este cea prin care românii vor putea vota pe liste suplimentare, oriunde s-ar afla în ziua votului.
În prezent, legislaţia prevede că alegătorii pot vota doar în localitatea unde au domiciliul.
Executivul este presat să dea OUG, dacă moţiunea de cenzură va fi votată miercuri, au precizat surse din PNL, pentru Libertatea.
Dacă Guvernul Orban este demis, prin votul Parlamentului, nu mai poate adopta Ordonanţe de Urgenţă, fiind un Executiv interimar.
Astfel, în Guvern s-a lucrat, în cursul serii de luni şi marţi dimineaţa, la mai multe proiecte de Ordonanţe de Urgenţă, privind organizarea celor două scrutinuri din acest an, respectiv detaliile tehnice ale organizării alegerilor.
„Termenul minimal pentru anunțarea datei alegerilor parlamentare este, în prezent, de 90 de zile înainte de scrutin. E nevoie de o reglementare distinctă, care acum nu există, pentru cazul în care au loc anticipate”, au precizat sursele pentru Libertatea.
Alegerea preşedinţilor de CJ rămâne blocată în Parlament, Guvernul renunţă la OUG
În prezent, PNL nu a rezolvat problema alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene, care, potrivit unei Ordonanţe adoptate în 2029 de Guvernul Dăncilă, sunt aleşi uninominal, la fel ca şi primarii, prin vot direct.
În vara lui 2019, PSD a decis să schimbe modalitatea de alegere a preşedinţilor de CJ
Liberalii vor ca preşedinţii de CJ să fie aleşi din rândul consilierilor locali, iar această modificare e susţinută şi de preşedintele Klaus Iohannis. Însă, potrivit unor surse, nu doresc să dea OUG pe acest subiect.
Proiectul de Ordonanţă prin care s-a modificat alegerea preşedinţilor de CJ se află la Camera Deputaţilor, forul decizional, iar respingerea ei ar duce la revenirea la votul din rândul consilierilor.
PSD blochează, însă, acest vot, astfel, că singura soluţie este ca Guvernul să dea Ordonanţă de Urgenţă.