UPDATE ora 16.40 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu a declarat, după ședința de Guvern, că proiectul privind autoritatea polițiștului a fost în dezbatere din toamna lui 2017, și au fost primite puncte de vedere de la ONG-uri, sindicate, fiind modificat în urma punctelor de vedere asumate.
Barbu a precizat că modificările propuse nu au incidență asupra adunărilor publice, iar procedurile vizează interacțiunile cu cetățenii, care vor deveni transparente, pentru a se evita interpretări.
Nelu Barbu a precizat că se stabilesc clar și transparent reguli de intervenție ale polițiștilor, precum și o înăsprire a cuantumului amenzilor, pentru refuzul de a da relații cu privire la identitate. Pentru refuzul legitimării, amenda ajunge de la 500 la 1.500 de lei. În plus, apare o nouă infracțiune, și anume ”fapta persoanei care după ce a fost avertizată de către polițist împiedică organul de lege să își facă treaba. Pentru această infracțiune, se poate ajunge la închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.
Proiectul mai stabilește regulile clare privind modul în care polițistul are dreptul să legitimeze persoana și sunt prevăzute garanțiile respectării drepturilor persoanei.
Astfel, persoana are dreptrul de a fi informată verbal privind motivul legitimării, precum și motivul pentru care este dusă la sediul poliției, și i se explică clar cum poate face contestațiile la măsură, că poate fi asistată de un avocat și are dreptul de a comunica cu acesta confidențial. În plus, persoana are dreptul de a nu da declarații, fără avocat, și are dreptul de a-și anunța familia precum și de a comunica prin interpret sau prin alte metode, dacă nu se poate exprima.
Recomandări
Harta puterii după parlamentare. PSD ia un sfert din mandate, AUR și-a dublat scorul. Fiefurile PNL pot fi numărate pe degetele de la o mână | Analiză
”După verificarea situației de fapt, se iau măsuri dacă se impun iar polițiștul are obligația de a permite persoanei să părăsească imediat secția de poliție, fără a se depăși termenul de 8 ore, sau 12 ore dacă nu s-a stabilit imediat identitatea persoanei”, a mai spus Nelu Barbu, precizând că în prezent audierile pot să dureze 24 de ore.
Potrivit premierului, proiectul își propune ”întărirea statutului polițiștilor”. ”Ordinea și siguranța publică reprezintă un lucru important. În orice stat european, educația, sănătatea și siguranța cetățeanului sunt obiectivele prioritare”, a spus prim-ministrul.
Viorica Dăncilă a precizat că proiectul de lege ”asigură un echilibru efectiv între autoritatea polițiștilor și respectarea drepturilor cetrățenești, principalul obiectiv fiind clarificarea perocedurilor de acțiune ale polițiștilor, ceea ce va duce la încrederea cetățenilor în oamenii legii.
”Polițiștii au nevoie de un cadrul juridic care să îi protejeze dar în același timp și de o autoritate mai mare în fața celor care încalcă legea și reguli clare de acțiune”, a mai spus premierul Dăncilă.
Recomandări
Alegeri parlamentare şi prezidenţiale 2024. Cum se formează Guvernul
Ce prevede proiectul: Persoanele care împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini obligațiile riscă închisoare de la 3 luni la 1 an
Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.
Avertizarea prevăzută la alin.(1) se face verbal, prin cuvintele: Acțiunea dumneavoastră este ilegală, continuarea acesteia atrage răspunderea penală, potrivit legii.
Proiectul mai prevede că Polițistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliției, în situația în care:
a) în condițiile art. 322 alin.(3), nu s- a putut stabili identitatea acesteia, ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor, ori bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
c) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică;
d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
(2) Polițistul are obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul pol iției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.
(3) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează, cu celeritate. După finalizarea acestor activități, pol ițistul are obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției.
(4) Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează fără a se depăși 8 ore de la momentul inițierii deplasării. La expirarea acestui termen, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliției.
(5) În situația în care identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în termenul prevăzut la alin.(4), acest termen se prelungește cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a se depăși 12 ore de la momentul inițierii deplasării. La expirarea acestui termen, persoana are dreptul de a părăsi sediul poliției, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită.
Amenzi mai mari pentru refuzul legitimării și pentru organizarea de petreceri, care deranjează liniștea publică
Recomandări
Klaus Iohannis poate desemna noul premier. Scenariul care poate evita intrarea suveraniștilor la guvernare
Potrivit proiectului de lege, crește amenda, de la 100-500 la 500-1500 de lei, pentru refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2000 și 3000 lei, față de 500-1500 de lei, cât este în prezent.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News