”Ne pregătim din timp pentru sezonul rece și luăm măsurile pentru asigurarea stocurilor necesare pentru buna funcționare a sistemului electro-energetic național în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.
Aprobăm în ședința de astăzi Programul de iarnă în domeniul energetic prin care stabilim nivelul stocurilor de combustibili în vederea producerii energiei electrice pe care producărorii trebuie să le asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar și necesarul de de volum de apă din lacurile de amenajare (acumulare – sic).
Volumul de gaze înmagazinate crește cu 10% față de anul 2018, iar rezervele din marile acumulări hidroenergetice cu 25%.
Luăm aceste măsuri pentru ca toate instituțiile și companiile din domeniu să fie bine pregătite pentru a preîntâmpina orice fel de problemă în aprovizionarea cu energie”, a declarat Dăncilă.
Care sunt companiile vizate
Principalii producători de gaze din România sunt Romgaz și Petrom.
Cei mai mari producători de energie electrică pe bază de gaze naturale din țară sunt Electrocentrale București – care alimentează cu apă caldă și căldură Capitala, plus Petrom – care deține o centrală lângă Ploiești și Romgaz – care controlează termocentrala Iernut, din județul Mureș.
Cel mai mare producător energie electrică din surse hidro din România este Hidroelectrica, societate controlată de stat.