Întrebat dacă există un orizont de timp pentru finalizarea analizei, Meleşcanu a precizat: „Da, sigur, e un orizont de timp rezonabil, probabil va fi în maximum o lună de zile”.
Ministrul Afacerilor Externe a arătat că în chestiunea eventualei mutări a ambasadei trebuie să existe un mesaj coerent al României. „Poziţia noastră este foarte clară. Avem nevoie de o analiză pe care o facem pentru a ajunge la o decizie care să fie prezentată decidenţilor politici, astfel încât să avem un mesaj coerent din partea României în legătură cu această temă. (…) Ce ne interesează în această etapă este să avem un mesaj coerent ca ţară membră a Uniunii Europene, după care sigur că ne vom consulta şi cu Bruxelles-ul, cu aliaţii noştri strategici”, a arătat Meleşcanu.
Referitor la afirmaţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis, pe această temă, ministrul Meleşcanu a spus: „Puncte de vedere are toată lumea, mai ales oamenii politici au dreptul să exprime idei şi să aibă puncte de vedere. Ceea ce din partea noastră se cere, ca organism de specialitate, este să le oferim argumente pentru punctul lor de vedere, că, altfel, fiecare dintre noi sigur că are o anumită înclinaţie spre o soluţie sau spre cealaltă. Noi nu credem că asta trebuie să se facă pe baza unor înclinaţii pe care le avem, ci pe baza unei analize foarte serioase”.
Totodată, Meleşcanu a precizat că analiza realizată pe acest subiect va fi prezentată „tuturor decidenţilor politici”, adăugând că nu poate să spună ce s-a constatat în partea de securitate din analiza care a fost finalizată.
” Trebuie să fie o decizie care se referă la ansamblul avantajelor şi dezavantajelor. (…) Evident că există riscuri şi din punctul de vedere al securităţii şi din alte puncte de vedere. Trebuie să vedem în ce măsură ele sunt reale sau doar la nivelul nostru de percepţie şi de analiză”, a arătat Meleşcanu.
Ministrul Afacerilor Externe a mai declarat că este „o chestie normală” chemarea ambasadorului palestinian din România.
„E o chestie normală. Orice stat are dreptul să recheme ambasadorii spre consultare în Capitală. Din punctul nostru de vedere este o practică curentă. În ceea ce ne priveşte, dorim ca, în continuare, însărcinatul nostru cu afaceri la Ramallah, pe lângă palestinieni, să-şi continue activitatea. (…) Tocmai într-o perioadă când sunt foarte multe probleme care se discută despre Palestina, eu cred că cea mai bună contribuţie a unui ambasador este să stea în ţara în care este numit şi să caute soluţii, să prezinte argumente, pentru că până la urmă şi ei au argumentele lor de care trebuie să ţinem cont”, a menţionat Meleşcanu.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, și-a asumat iniţierea unui memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
Audiat în Comisia de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Meleşcanu a insistat că memorandumul reprezintă un document de analiză, în fază incipientă. Pe de altă parte, ministrul a admis că mutarea efectivă a ambasadei ar putea afecta relaţiile României cu statele arabe, dar şi principalul obiectiv de politică externă al ţării: obţinerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
Ambasadorul Israelului, Tamar Samash, a vorbit la începutul lunii martie, într-un interviu exclusiv pentru Libertatea, despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Tamar Samash a explicat ce tratament preferențial vor primi țările care își mută primele ambasada la Ierusalim și care au fost primele concluzii după vizita recentă a premierului Viorica Dăncilă în Israel.