După ce PSD şi-a dat jos Guvernul Grindeanul, în vara lui 2017, iată că, acum, PNL se află în situaţia la fel de ingrată de a spera la căderea propriului Guvern.
Criza epidemiei de coronavirus a dat peste cap planurile de anticipate ale PNL
PNL nu îşi doreşte, în acest moment, un Guvern cu Cîţu premier, însă nu o poate spune, oficial. Pe fondul crizei legate de epidemia de coronavirus, liberalii şi a tergiversării votării Guvernului în Parlament, planul liberalilor de a se ajunge la anticipate s-a stins, o dată cu trecerea timpului.
Partidul s-a trezit, însă, cu un premier desemnat care trebuia să fie doar „de sacrificiu”, şi care, în planul iniţial, trebuia să pice la vot, în Parlament, pentru ca următoarea propunere să fie Ludovic Orban.
De aceea şi componenţa Guvernului a rămas aceeaşi, cu excepţia ministrului de Finanţe, iar negocierile cu partidele, pentru construirea unei majorităţi în Parlament, au fost doar de faţadă.
Şi în PNL sunt mai multe tabere. Dacă unii parlamentari PNL spun că noul Guvern trebuie votat, indiferent cine e premier desemnat, ţinând cont de situaţia în care se află ţara, alţii afirmă că Ludovic Orban, preşedintele partidului, trebuie să conducă Executivului şi speră ca votul de învestitură să ducă la respingerea propunerii Cîţu premier.
Ce şanse sunt să fie învestit Guvernul Cîţu. Ce spun calculele din Parlament
Partidele din Parlament au anunţat că nu mai vor să se continue această criză cu un Guvern demis, interimar, care are atribuţii limitate.
Astfel, nu doar că vor asigura cvorumul de şedinţă, dar sunt pregătiţi şi să voteze Executivul Cîţu, spre surprinderea PNL.
PSD are 202 parlamentari, PNL – 113 parlamentari, USR – 40, Pro Europa – 21, UDMR – 30, minorităţile naţionale – 17, PMP – 15 deputaţi, fiind şi 27 de parlamentari neafiliaţi.
Pentru a fi învestit, Guvernul Cîţu trebuie să fie votat de 233 de parlamentari. În total, PNL şi celelalte partide mici strâng 253 de voturi, mai mult decât suficient pentru ca noul Guvern să meargă la Palatul Victoria.
Liderul PNL Ludovic Orban s-a ferit, în această perioadă, să spună cum vor vota liberalii la votul pentru Guvernul Cîţu.
„Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru ţară, vor acţiona în cadrul constituţional. (…) Vor fi prezenţi şi cred că acest lucru este normal pentru toţi parlamentarii, indiferent din ce formaţiune politică fac parte”, a spus Orban, la Parlament.
PSD a anunţat, iniţial, că va asigura doar cvorumul de şedinţă, la votul pentru Guvernul Cîţu. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că Guvernul Cîţu „nu merită” votat, dar că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţă.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat, marţi, că parlamentarii trebuie să uite din ce partide fac parte şi să voteze învestirea Guvernului Cîţu.
„Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim, că, dacă nu îl votăm pe Cîţu, înţeleg, din ce spuneţi, că înseamnă că o luăm din nou de la capăt. Se numeşte un alt guvern fake, pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază la Parlament să uităm din ce partide facem parte, să uităm interesul de partid şi să avem guvern.
Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia „mai bine un guvern slab, decât niciunul”.
PMP a anunţat, la rândul lui, că va vota Guvernul Cîţu.
„Trebuie să declarăm stare de urgenţă şi să dăm ţării un guvern stabil în această săptămână, pentru a gestiona cât mai eficient aceasta situaţie nefericită în care ne aflăm”, a afirmat marţi Tomac.
Chiar şi USR, singurul partid care susţinea ideea anticipatelor, alături de PNL, şi-a schimbat strategia.
Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că România are nevoie de un guvern stabil şi a adăugat că partidul înclină „foarte mult” spre a acorda un vot de susţinere Guvernului Cîţu.
Absenteismul, şansa liberalilor ca Guvernul Cîţu să nu fie învestit
În Parlament se vorbeşte şi despre un posibil absenteism, la votul de joi, care să ducă la respingerea Guvernului Cîţu.
Dacă liberalii sunt pregătiţi să spună că unii parlamentari nu au putut ajunge la şedinţă, din diferite motive, social-democraţii spun, pe surse, că pentru fiecare parlamentar PNL absent, unul de la PSD va merge şi îşi va exprima votul, pentru a echilibra balanţa.
În plină criză legată de coronavirus, s-au luat măsuri speciale, la Parlament, mai ales că mâine sunt aşteptaţi în Casa Poporului, pe lângă cei 465 de aleşi, şi zeci de jurnalişti şi angajaţi ai forului legislativ.
Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și șeful interimar al PSD, a anunțat miercuri noapte la România TV că ședința plenului reunit al Parlamentului se va ține doar dacă va primi aprobarea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Direcției pentru Sănătate Publică.