Guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz nu vrea să ofere ajutoare suplimentare în afara celor 4 miliarde de euro prevăzute în bugetul pe anul viitor pentru a ajuta militar Ucraina, potrivit sursei citate.

Ajutorul Germaniei pentru Ucraina se ridică în acest an la 8 miliarde de euro, iar Berlinul este a doua cea mai mare sursă de ajutor financiar pentru Kiev, după SUA. Dar nemții vor acum să facă economii la buget.

Pentru a compensa, Germania mizează pe „crearea, în cadrul G7 şi al Uniunii Europene, a unui instrument financiar care să utilizeze activele ruse îngheţate”, a precizat un oficial din cadrul Ministerului de Finanţe.

Proiectul de buget pe 2025 a generat discuţii aprinse în cadrul coaliţiei tripartite între liberali, verzi şi social-democraţi. Ministrul de finanţe a cerut economii, pentru a împiedica statul să se îndatoreze prea mult. Proiectul nu este definitiv şi va mai fi discutat în Parlament înainte de adoptarea sa, până la sfârşitul anului.

Aproape jumătate dintre germani vor diminuarea ajutorului pentru Ucraina

40% dintre germanii chestionaţi acum trei luni într-un sondaj de opinie au cerut reducerea banilor alocați Ucrainei pentru războiul cu Rusia, aceasta fiind considerată o soluţie pentru bugetul împovărat al Germaniei.

La întrebarea „Unde credeţi că ar trebui Guvernul să facă economii?”, au fost oferite 10 răspunsuri dintre care cetățenii să aleagă. Iar dintre toate variantele, cea despre diminuarea ajutorului pentru Ucraina a fost preferată de nu mai puțin de 40% dintre cei intervievaţi.

Următoarea variantă, referitoare la reducerea ajutorului pentru dezvoltare, a fost bifată de 38% dintre participanţi, urmată de varianta care propune diminuarea ajutoarelor sociale, aleasă de 36%.

Urmărește-ne pe Google News