[libgallery id=”1881397″]
FOTO: Adi Manolache
SUMAR
- Primele declarații ale lui Sorin Grindeanu, după ce a fost demis: „Sper ca votul de azi din Parlament să nu fie o mare greșeală”
- Primele declarații ale lui Liviu Dragnea, după ce moțiunea de cenzură a trecut în Parlament: „Am 4 variante de premier”
- Dacian Cioloș, după căderea Guvernului: PSD și ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara
- Ponta, după ce a trecut moțiunea: PSD azi a pierdut, dar poate câștigă România, cine știe, poate ne învățăm minte
- Gabriela Firea respinge o eventuală nominalizare a sa ca premier
- Nicușor Dan: Există o majoritate de guvernare favorabilă corupției și șubrezirii statului de drept
UPDATE 22 iunie, 0ra 10:15. Coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate în Parlament. Calculele, după votul moțiunii de cenzură, arată că cele două partide nu mai pot strânge 233 de voturi, adică jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, pentru învestirea unui nou Guvern. Și în acest caz, se va ajunge tot la voturile minorităților naționale, dacă Opoziția PNL, USR, PMP și UDMR vor vota împotriva noului Executiv. Consultările de la Palatul Cotroceni sunt decisive, în condițiile în care președintele României va decide dacă va nominaliza un premier propus de PSD-ALDE sau nu va ține cont de această propunere, în contextul actualei situații din Legislativ.
UPDATE ora 23:10. Lia Olguţa Vasilescu a declarat, miercuri, că în interiorul PSD va avea loc o discuţie legată cu cei care nu au venit la votarea moţiunii de cenzură sau cei care au votat împotriva ei pentru a se stabili exact circumstanţele absenţei lor sau a opţiunii de vot. Tot ea a spus că este foarte probabil ca foștii miniștri din Guvernul Grindeanu să-și retragă demisiile și să asigure interimatul până la numirea noului guvern.
UPDATE ora 19:00. Moțiunea de cenzură a fost publicată în Monitorul Oficial. Din acest moment, potrivit legislației, Guvernul Grindeanu devine interimar, după pierderea încrederii Legislativului, și semnează doar acte administrative. Nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.
UPDATE ora 16:20. Primele declarații ale lui Liviu Dragnea, după ce moțiunea de cenzură a fost votată în Parlament. „Prin votarea moțiunii, România a reintrat în normalitate. A fost o acțiune politică asumată de PSD și ALDE, asumându-ne și un risc politic, dar nedorind să riscăm ca un program de guvernare ambițios să fie pus sub semnul întrebării. Am preferat să nu mințin cetățenii. PSD a ieșit întărit din această situație”, a spus Dragnea.
Despre profilul, noului premier, Dragnea a spus: „Să fie un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să aibă capacitatea de implementare a programului de guvernare, un om cinstit, cu viziune. Nu cred că vom merge cu o propunere de premier din afara partidului. Eu am 4 variante, și doamne, și domni, din partid”, a spus Dragnea.
UPDATE ora 15:40. PSD ia in calcul ca noul premier și cabinetul său să fie votați în grupurile reunite ale PSD și ALDE din cele doua Camere.
UPDATE ora 15:00. Primele declarații ale lui Sorin Grindeanu, după ce moțiunea de cenzură a fost votată în Parlament. Premierul a spus că speră ca votul de azi din Parlament să nu fie o greșeală și ca PSD să fie partidul care desemenază viitorul premier. „Sper ca în 6 luni să nu ajungem într-o situație similară. România nu ar merita așa ceva”, a spus Grindeanu. Întrebat ce mesaj îi transmite viitorului premier, Sorn Grindeanu a răspuns: „Să nu aibă încredere în prietenia cu Liviu Dragnea”. Citește mai multe aici.
UPDATE ora 14.30 Parlamentarii PSD și ALDE s-au reunit, miercuri, într-o ședință desfășurată în Parlament, după anunțarea rezultatului votului la moțiunea de cenzură. Potrivit unor surse din partid, PSD va convoca zilele următoare Comitetul Executiv Național (CExN) unde se va decide propunerea de premier cu care PSD și ALDE vor merge la consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, în ședința conducerii partidului se va decide și structura viitorului Guvern. Astfel, miniștrii din actualul Guvern care își vor păstra portofoliile sunt cel mai probabil Lia Olguța Vasilescu, la Muncă, Sevil Shhaideh, la Dezvoltare Regională, Carmen Dan, la Interne. În plus, ALDE își va păstra aceleași portofolii, și urmează să decidă dacă va menține și aceleași propuneri de miniștri care au făcut parte din Guvernul Grindeanu.
UPDATE ora 14:15. Premierul Sorin Grindeanu a plecat la Palatul Victoria, de unde va face primele declarații după ce moțiunea de cenzură împotriva guvernului său a fost votată în Parlament.
Victor Ponta a declarat, după vot, că este dezamăgit de colegii din PSD care s-au bucurat după ce moțiunea de cenzură a trecut. „Eu cred că PSD azi a pierdut, dar poate câștigă România, cine știe, poate ne învățăm minte”, a afirmat Victor Ponta. El a precizat că va sta lângă premierul Sorin Grindeanu până când viitorul prim-ministru își va prelua atribuțiile.
UPDATE ora 14:05. Au început să apară primele zvonuri cu privire la numele pe care coaliția PSD-ALDE îl va propune președintelui Klaus Iohannis. Astfel, potrivit unor surse, premierul nominalizat este „un tânăr de mare perspectivă, membru de partid”. Potrivit acelorași surse, ar fi vorba europarlamentarul PSD Sorin Moisă, al cărui nume a fost vehiculat și după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare. Mai sunt vehiculate și numele primarului Capitalei, Gabriela Firea, dar și a ministrului de Interne, Carmen Dan.
Guvernul Grindeanu a căzut. Ce s-a întâmplat în Parlament miercuri
Premierul Sorin Grindeanu a avut o întâlnire, miercuri dimineață, cu liderii coaliției, Liviu Dragnea și Sorin Gridneanu, care i-au cerut din nou demisia. Șeful Executivului, însă, le-a spus că acest lucru nu va fi posibil.
Ședința în care s-a decis soarta Guvernului Grindeanu a început cu citirea moțiunii de cenzură. A urmat, la pupitru, Sorin Grindeanu, care a făcut o ultimă încercare de a se apăra. „Liviu Dragnea mi-a promis că este prietenul meu că mă va susţine că facem un guvern din miniştrii competenţi pe care partidul îi susţine, îi acceptă şi care o să-şi facă treaba. Şi am acceptat miniştrii pe care mi i-a propus Liviu Dragnea. (…) Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înţeleg de ce suntem azi aici, în Parlament. (…) Nici românii cred că nu înţeleg asta (…), nu înţeleg de ce atât scandal în PSD la nici 6 luni după ce am câştigat alegerile”, a spus Grindeanu, în Parlament.
Discursul lui Grindeanu a fost urmat de cel al lui Liviu Dragnea. „Astăzi nu e o zi fericită pentru mine, mai ales după ce l-am ascultat pe domnul Grindeanu. N-am dorit să ajungem vreodată în această situaţie, cu toată încărcătura zilei de azi, cu toate discuţiile, sugestiile, lucrurile sunt foarte simple. Adoptarea moţiunii înseamnă continuarea guvernării PSD – ALDE aşa cum au vrut românii în decembrie. Am ales să fim sinceri şi cu partidul, dar mai ales cu românii, am ales asta în loc să pretindem că totul este în regulă. Nu a fost totul în regulă, premierul şi Guvernul căruia i-am încredinţat cel mai ambiţios program de guvernare de după 1989 nu au performat aşa cum am sperat. Nu se aştepta nimeni ca fostul nostru coleg să reacţioneze cu atâta îndărătnicie”, a spus Dragnea, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Raluca Turcan, fostul președinte al PNL, a spus că PSD că este incapabil să aibă o guvernare de tip european şi că liderii PSD şi ALDE sunt disponibili să negocieze orice, inclusiv „lucruri de nenegociat”. „PSD este incapabil de o guvernare de tip european. Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD ci domnii Dragnea şi Tăriceanu” , a spus Turcan la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat în plenul reunit că Partidul Social Democrat şi ALDE trebuie să intre în opoziţie, fiind două formaţiuni inapte pentru guvernare. „În două minute, nu aş face decât o singură observaţie: Partidul Social Democrat împreună cu ALDE se dovedesc inapţi pentru guvernare. De aceea, indiferent care va fi rezultatul votului de azi, drumul pe care trebuie să îl luaţi, dragi majoritari, este în opoziţie”, a spus Băsescu.
După ce reprezentanții fiecărui partid și grup parlamentar au luat cuvântul, a urmat votul moțiunii de cenzură. Guvernul Grindeanu a căzut cu 241 de voturi, în condițiile în care, pentru ca moțiunea să treacă, coaliția PSD-ALDE avea nevoie de 231 de voturi.
Guvernul Grindeanu a căzut. Ce urmează
După numai 6 luni de mandat, Sorin Grindeanu nu mai este premierul României. Urmează ca PSD și ALDE să se pună de acord pentru nominalizarea unui nou premier. „Președintele a fost informat și a luat act de rezultatul votului din Parlament. Președintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern. Vă reamintesc faptul că președintele României participă joi și vineri, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiuliului european”, a transmis Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.
Luni vor avea loc consultări la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea unui nou prim-ministru. În Parlament, după vot, au început să apară deja zvonuri cu privire la identitatea viitorului premier nominalizat. Astfel, potrivit unor surse din PSD, premierul nominalizat este „un tânăr de mare perspectivă, membru de partid”. Potrivit acelorași surse, ar fi vorba europarlamentarul PSD Sorin Moisă, al cărui nume a fost vehiculat și după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare.