”Avem de asemenea măsuri pentru combaterea evaziunii și pentru evitarea taxelor și aici aș menționa că se introduce directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, este vorba bineînțeles de Directiva UE 1164 din 2016.
Astfel multinaționalele care evitau până acum plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Se vor acorda astfel deducerea limitată a dobânzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale în încercarea de a-și reduce baza de impozitare, vor fi împiedicate transferurile unor grupuri de firme către filialele lor din paradisurile fiscale și de asemenea nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme.
O altă măsură în combaterea evaziunii fiscale vizează confiscarea mijlocului de transport – și aici, menționez, e vorba de toate mijloacele de transport mașină, camion, vapor, avion, tren – utilizat de către cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, în plus față de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune”, a declarat joi, în ședința de Guvern, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor.
Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanța transpune în legislația națională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, prin:
- limitarea deductibilității dobânzilor;
- introducerea impozitării la ieșire – previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României;
- introducerea regulii antiabuz, ce va permite autorităților române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obținute din aranjamente abuzive;
- introducerea normelor privind societățile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plații impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
Borza: dacă multinaționalele ar plăti impozite s-ar strânge 4 miliarde de euro la buget
Deputatul independent Remus Borza a declarat acum trei zile că dacă multinaționalele ar plăti impozite în România, atunci s-ar putea strânge 4 miliarde de euro la buget. E a propus implementarea începând cu 1 ianuarie 2018 în legislația internă a Directivei Europene 1164/2016 prin care multinaționalele sunt obligate să plătească impozit în țara în care realizează venit.
”Prin această măsură se limitează practicile multinaționalelor de externalizare a profitului prin prețuri de transfer, împrumuturi acordate de societățile-mamă, cu dobânzi prohibitive și alte metode de ‘optimizare fiscală’. Impactul acestei măsuri este un plus de patru miliarde de euro la buget”, potrivit unui comunicat al parlamentarului, citat de Agerpres.ro.
Franța a pus tunurile pe multinaționalele din IT
Aceasta este aceeași directivă la care s-a referit și Mișa în ședința de Guvern. De regulă, multinaționalele își canalizează banii prin țări ca Irlanda sau Luxemburg în Uniunea Europeană, state cu taxe mici, dar care nu sunt considerate paradisuri fiscale.
De altfel, inclusiv Franța a cerut introducerea unei taxe pe cifra de afaceri pentru giganții IT, aceștia fiind acuzați de foarte multe ori că nu plătesc corect taxe în statele unde își desfășoară activitate. Este vorba în special de Google, Facebook, Amazon și Apple.
Aceasta din urmă a fost amendată de către Comisia Europeană cu 13 miliarde de euro din cauza unui acord fiscal preferențial cu Irlanda.
Dacă măsurile privind optimizarea fiscală și transferurile de bani vizează multinaționalele, confiscarea mijloacelor de transport pentru cei care fac evaziune cu bunuri accizabile vizează în special piața neagră a țigărilor și băuturilor alcoolice.
Firmele cu vânzări sub un milion de euro vor plăti impozit de 1% pe cifra de afaceri
Concomitent, Mișa a mai spus ieri că 450.000 de firme cu afaceri sub un milion de euro vor plăti un impozit pe cifra de afaceri de 1%, față de impozitul de 16% pe profit cât acum.
Tot ieri, Executivul a anunțat reducerea contribuțiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7% și a analizat și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.
”Contribuția asigurătoare pentru muncă”, noua taxă de solidaritate
Concomitent, apare ”contribuția asigurătoare pentru muncă” de 2,25%, care va fi plătită de angajatori. Aceasta este fosta ”taxă de solidaritate” anunțată zilele trecute. Această taxă va va acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical și creanţe salariale.