”Refuzul președintelui României de a convoca de urgență CSAT pentru avizarea proiectului rectificării bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adică pensionarii, mamele și copiii, ci și accesul pacienților la serviciile medicale”, a transmis Guvernul, într-un comunicat de presă.
Astfel, oficialii detaliază ce finanțare este blocată, potrivit rectificării bugetare puse în dezbatere publică.
1. Fonduri suplimentare pentru pensii și alte drepturi sociale – Guvernul vorbește despre modificarea legii pensiilor care are nevoie de suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 1,3 miliarde de lei, sumă prevăzută în rectificare. Alți 450 de milioane de lei sunt destinați plății drepturilor copiilor și părinților.
2. Resurse mai mari pentru sănătate – Ministerul Sănătății ar urma să primească, la rectificarea bugetară, 118 milioane de lei pentru mai multe proiecte din domeniul sănătății.
”Neadoptarea la timp a rectificării bugetare, implică riscuri în ceea ce privește plata integrală și la timp a drepturilor salariale ale personalului din sistemul medical, deși există resurse bugetare disponibile pentru asigurarea acestora”, susține Guvernul.
3. Siguranța cetățeanului – La rectificare, ar urma să vină bani mai mulți pentru dotarea Ministerului de interne cu echipamente, dar și pentru plata salariilor.
4. Controlul și combaterea pestei porcine africane- ”Prin proiectul rectificării bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensațiilor pentru animalele sacrificate, achiziționarea de dezinfectanți, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Întârzierea adoptării rectificării bugetare afectează buna desfășurare a Programului de control și combatere a pestei porcine africane”, a transmis Guvernul.
5. Sprijin pentru agricultură – ”Impactul financiar al amânării rectificării bugetare este estimat la 1,75 miliarde de euro – 0,8% din PIB și este generat de întârzierea asigurării finanțării campaniei agricole de toamnă și a investițiilor în zootehnie pentru sectorul avicol, respectiv sectorul de reproducție la suine. În aceste condiții, costurile de producție ar putea crește cu 10% tocmai în perioada de pregătire a terenurilor și este pusă în pericol plata la timp a subvenției pentru motorină – 100 de milioane de lei”, potrivit Guvernului.
6. Investiții în infrastructura locală – Trebuie decontate 500 de milioane de lei, iar suma ar urma să vină la rectificarea bugetară. ”Neaprobarea la timp a rectificării bugetului de stat va determina întârzierea finanțării acestor investiții și neplata la timp a lucrărilor executate, acestea fiind estimate la 300 de milioane de lei”.
7. Investiții în infrastructura de transport – Guvernul spune că, fără rectificarea bugetară făcută de urgență, sunt blocate lucrări de reparații la drumurile naționale. Mai mult, biletele gratuite pentru studenți, elevi și pensionari sunt puse în pericol, susține Guvernul, nemaifiind bani pentru ele.
8. Sprijinirea mediului de afaceri – ”Programele de susținere a antreprenorilor români sunt puse în pericol prin amânarea rectificării bugetare. În proiectul de rectificare sunt alocate suplimentar 14 milioane de lei pentru participarea companiilor românești la 18 târguri și expoziții externe, sub pavilion de țară. Peste 150 de firme participante, potențial exportatoare, sunt afectate” .
Tot Guvernul mai spune că, tot din cauza președintelui Klaus Iohannis, întârzie și lansarea programului Start-Up Nation 2018. Asta deși programul este amânat de mult timp, ministrul pentru IMM-uri spunând că din vina băncilor.
Amintim că președintele Klaus Iohannis a convocat deja CSAT pentru marți, 4 septembrie.