• Parlamentarul PSD Viorel Ștefan nu a lucrat niciodată la Curtea de Conturi și nu are nici o experiență în audit.

  • Curtea Europeană de Conturi veghează asupra corectei utilizări a fondurilor din bugetul Uniunii Europene și este alcătuită din 28 de membri – câte unul din fiecare stat al UE.

  • Viorel Ștefan, care nu are experiență în domeniul auditării, îl va înlocui pe actualul reprezentant al României, un fost secretar general al Curții de Conturi din România, cu experiență de 20 de ani în instituție.

  • Actualul viceprim-ministru va trece de la un salariu brut de peste 22.000 de lei la un salariu brut de 22.000 de euro pe lună.

aaa

Curtea Europeană de Conturi este una dintre cele mai importante instituții europene și acționează independent. Adică nu se află în subordinea uneia dintre instituțiile fundamentale (Parlament, Comisie, Consiliu).

Tocmai această independență totală le permite membrilor să vegheze asupra modului în care banii cetățenilor sunt cheltuiți între cele 28 de state membre. Instituția este un fel de „câine de pază al banilor europeni”.

Acestea este documentul oficial prin care Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, l-a propus pe Viorel Ștefan la Curtea Europeană de Conturi

Actualul reprezentant al României în această importantă instituție este George Pufan. Mandatul unui membru al Curții Europene de Conturi este de șase ani, cu posibilitatea prelungirii. George Pufan își încheie în această vară mandatul. El a fost propus în 2013, plecând din funcția de secretar general al Curții de Conturi din România, pe care a îndeplinit-o timp de 11 ani. Lucra în instituție de aproape 20 de ani.

În locul său vine Viorel Ștefan, actual vicepremier și fost ministru de finanțe. El este recomandarea Guvernului României pentru această funcție, potrivit unui document oficial intrat în posesia ziarului Libertatea. Este vorba de o scrisoare semnată de Luminița Odobescu, ambasadorul României la UE, care i-a fost transmisă secretarului general la Consiliul Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, în data de 11 februarie 2019.

Ce îl recomandă pe Viorel Ștefan

Libertatea a încercat să îl contacteze pe vicepremier pentru a discuta despre această nominalizare, însă până la ora publicării acestui material nu a răspuns.

Consultând CV-ul lui Viorel Ștefan, se poate vedea însă că el nu are experiență în domeniul auditării. A absolvit Facultatea de Științe Economice din Iași în 1980, apoi a obținut un doctorat în economie în 2002 la Universitatea Dunării de Jos, din Galați. Este parlamentar aflat la al șaselea mandat, începând cu anul 1996, fiind în toți acești ani membru al Comisiei de buget.

Timp de șase luni a fost și ministru de finanțe. Experiența lui anterioară a fost în cadrul NAVROM, unde a lucrat din 1980, ajungând chiar președintele companiei.

Nu există criterii precise de selectare a membrilor acestei Curți. După ce statele membre îi propun, candidații ajung în fața Consiliului UE (prezidat în acest moment de România), unde trebuie votați în unanimitate. Condițiile exacte de angajare doar Consiliul le stabilește, însă există o tradiție de acceptare a candidaturilor persoanelor cu experiență în domeniul auditării. Candidații trebuie să dovedească și “independență dincolo de orice dubiu”.

Salariu de 4 ori mai mare

Potrivit Legii salarizării, un vicepremier câștigă 22.256 de lei brut, adică în mână lunar primește 13.000 de lei. În Luxemburg, acolo unde Curtea Europeană de Conturi își are sediul, salariul brut este de aproape 22.000 de euro (103.552 de lei).

Netul este mai dificil de calculat, având în vedere că taxarea la nivelul UE variază în funcție de condițiile specifice ale fiecărui angajat, de la 8% la 45%, în funcție de țara și condițiile în care își desfășoară activitatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News