Guvernul a modificat ieri Codul Fiscal, act normativ care generalizeaza cota unica de impozitare de 16%, extinde baza de impunere si mentine nivelul taxei pe valoarea adaugata la 19%. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu (foto medalion), a anuntat ca noul cod fiscal majoreaza si nivelul accizelor, introduce noi produse in categoria celor pentru care se platesc accize, modifica termenele de plata si indexare a impozitelor si taxelor locale, extinde baza de impozitare pe profit si venit.
Impozite si taxe
– Consiliile locale decid cresterea impozitelor si taxelor locale cu pana la 20%, in loc de majorarea nelimitata a acestora. Indexarea impozitelor si taxelor locale se face la trei ani, in loc de anual, cum prevede legea actuala. Incasarea se va face in rate egale, la 31 martie si 30 septembrie, in loc de patru termene, cum e in prezent.
– In cazul detinerilor de cladiri, terenuri si mijloace de transport in sistem de leasing, beneficiarii vor plati impozitele aferente acestor bunuri pe durata contractului. In prezent, cel care plateste impozitul este societatea de leasing.
– Impozitele pentru autovehicule si locuinte cu o suprafata de peste 150 mp vor fi majorate si va fi introdusa o taxa anuala de pana la 3.000 RON pentru firmele cu activitate de alimentatie publica. In cazul locuintelor, impozitul creste cu cate 10% pentru fiecare 100 mp peste suprafata de 150 mp. 10% din populatie va plati mai mult, ministrul precizand: “Codul Fiscal aduce modificari de substanta doar pentru bogatasi”.
– Nu cresc impozitele pentru autovehiculele cu capacitate cilindrica pana in 1.500 cmc, iar pentru iahturi se va plati un impozit de 5.000 de RON/an in loc de 1.800 RON/an.
– Toate veniturile obtinute de nerezidenti in Romania vor fi impozitate, de anul viitor, cu 16%, cu exceptia dobanzilor si redeventelor.
– Dobanzile la depozitele la termen, la depozitele la vedere/conturi curente, la certificatele de depozit si la instrumentele de economisire constituite/dobandite anterior datei de 1 ianuarie 2007 vor fi impozitate cu cota prevazuta de legislatia fiscala la data constituirii sau dobandirii.
Impozit pe venit
– Scutirea de impozit pentru programatori va fi eliminata din 2007, aceasta fiind introdusa la jumatatea anului 2001.
– In cazul veniturilor din tranzactii cu titluri de valoare, actul normativ propune unificarea impozitarii la 16%. De asemenea, e prevazuta retinerea unui impozit de 5% in timpul anului pentru castigul din tranzactii si regularizarea anuala cu cota de 16% pe baza castigului net.
– O alta modificare vizeaza includerea in veniturile din activitati agricole si a veniturilor din valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizarea ca atare.
Microintreprinderi
– Microintreprinderile vor plati un impozit de 16% din profit, incepand de anul viitor, cand va fi abrogat actualul sistem de impozitare cu o cota de 3% din cifra de afaceri. Microintreprinderile nu vor mai avea posibilitatea sa opteze pentru una dintre cele doua forme de impozitare – pe venit sau pe cifra de afaceri, variantele din prezent.
Premierul a cerut impozit mai mic pentru motociclete
Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) a cerut si a primit. Este vorba de un impozit mai mic pentru motociclete, considerand ca nu e corect ca pentru un astfel de autovehicul sa fie achitat un impozit anual de 35 lei, aproape la fel de mare ca impozitul de 49 de lei perceput pentru un autoturism Dacia, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Solicitarea premierului a fost acceptata. Si ministrul muncii a solicitat ca tichetele de cresa sa beneficieze de acelasi regim ca si tichetele de masa.